Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
«Заради життя»: в Україні стартував проект, спрямований на зменшення темпів поширення небезпечних хвороб в установах виконання покарань
26.04.2018
17:00

«Заради життя»: в Україні стартував проект, спрямований на зменшення темпів поширення небезпечних хвороб в установах виконання покарань

Показники захворюваності на ВІЛ, туберкульоз та вірусний гепатит С в Україні є одними з найвищих в Європі. Зокрема, поширеність ВІЛ, туберкульозу та вірусного гепатиту С серед осіб, які перебувають під вартою та засуджених, є втричі вищою, ніж серед загального населення України. Так, кожен п’ятий ув’язнений в Україні живе з ВІЛ,  майже половина з них не знає про свій статус, лише 60% ув'язнених отримують антиретровірусну терапію. У в'язницях високий рівень споживання ін'єкційних наркотиків і розповсюдження гепатиту С. Тюремне населення проживає в обмеженому просторі, що сприяє передачі туберкульозу через повітря.

25 квітня 2018 року в українському національному інформаційному агентстві "Укрінформ" відбулась прес-конференція, присвячена запуску проекту «Заради життя» (Serving Life). Створення проекту стало необхідним кроком у боротьбі з поширенням ВІЛ, ТБ та гепатиту С серед людей, що перебувають у закладах пенітенціарної системи та в органах пробації України.

На прес-конференції виступили: Сергій Страшук – начальник відділу управління проектами та міжнародної співпраці, ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України»; Олег Торкунов – заступник начальника Адміністрації ДКВС України з питань дотримання прав засуджених та осіб, узятих під варту; Олександр Лінчевський – заступник Міністра охорони здоров’я України С’юзен Фрітц – Директор Регіональної місії USAID в Україні, Білорусі та Молдові та Світлана Леонтьєва – Директор проекту «Заради Життя» (Serving Life), PATH.

Створення проекту стало можливим завдяки фінансуванню Надзвичайної ініціативи Президента США із надання допомоги у боротьбі з ВІЛ/СНІД (PEPFAR) та Агентства США з Міжнародного розвитку (USAID).

«За допомогою програми PEPFAR, яку було започатковано ще в 2003 році, – зазначає С’юзен Фріц, Директор Регіональної місії USAID в Україні, Білорусі та Молдові, – уряд США робить світ більш безпечним і захищеним від загроз, що несуть інфекційні захворювання. PEPFAR також посилив на глобальному рівні спроможність запобігати, виявляти та реагувати на нові та існуючі ризики ВІЛ інфекції, що в цілому підвищує рівень безпеки глобального здоров’я».

Як зазначив Сергій Страшук, начальник відділу управління проектами та міжнародної співпраці Центру громадського здоров’я, «Загальною метою п’ятирічного проекту «Заради Життя» є зниження рівня передачі ВІЛ-інфекції, туберкульозу та вірусного гепатиту С в Україні шляхом виявлення, догляду та лікування людей, які живуть  ВІЛ, ТБ та ВГС, в умовах слідчих ізоляторів, виправних установах та після їх звільнення. Бюджет фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). Але кінцева мета діяльності проекту – це формування в Україні поступового переходу від донорського фінансування до забезпечення державного фінансування». 

Проект «Заради життя» здійснюється в Україні організацією PATH. За словами директора проекту Світлани Леонтьєвої, головними завданнями проекту є розширення існуючого комплексного пакету послуг з виявлення ВІЛ, туберкульозу (включаючи резистентні форми) і вірусного гепатиту С, і лікування людей, які мають ці хвороби та перебувають у слідчих ізоляторах і місцях ув’язнення, а також  забезпечення надання їм відповідних послуг після звільнення. Проект «Заради життя» також підтримуватиме надання послуг у службі пробації, створивши консультативні кімнати у 12 центрах.

Планується, що діяльність проекту охопить 35,000 ув’язнених у 81 пенітенціарній установі (центрах досудового ув'язнення, в'язницях та центрах пробації) в одинадцяти областях України: Одеській, Миколаївській, Херсонській, Дніпропетровській, Запорізькій, Полтавській, Київській, Чернігівській, Черкаській та Кіровоградській, а також у місті Києві та підконтрольних Уряду України територіях Донецької області.

Інші новини