Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Застосунок «Вдома»: роль Центру громадського здоров’я
14.05.2021
11:07

Застосунок «Вдома»: роль Центру громадського здоров’я

Останнім часом громадськість дедалі більше цікавиться тонкощами роботи застосунку «Вдома». Особливо жваво, коли виникають технічні негаразди. Щодня інформаційний контактний центр ЦГЗ отримує понад 300 дзвінків, більшість з яких пов’язана із вимогами перевірити персональні дані або щось змінити чи додати.

Ми вважаємо нашим обов’язком пояснити суспільству та журналістам, як насправді працює застосунок, чому ми не можемо розголошувати дані телефоном і як насправді виправити випадок із тим, що «Вдома» не знімає вас із самоізоляції.

Людина, яка повернулася з-за кордону в час пандемії, повинна:

  • завантажити застосунок «Вдома»;
  • на вибір — бути на самоізоляції два тижні чи зробити ПЛР-тест і, за умови отримання негативного результату, припинити самоізоляцію достроково.

Місія Центру громадського здоров’я, насамперед, — здійснення верифікації зацікавлених лабораторій та надання їм доступу для внесення даних до електронної платформи. Верифікована лабораторія може надавати відповідну послугу: на підставі заяви та наявності негативного ПЛР-тесту зняти людину з ізоляції.

Верифікованим лабораторіям Центр надає доступ до заповнення форми на електронній платформі, яка синхронізована із застосунком «Вдома». Центр технічно підтримує та моніторить робочий стан електронної платформи (увага!) без втручання до внесених даних. На цьому наша участь в роботі застосунку закінчується.

Дані про негативний результат лабораторія вносить до електронної платформи самостійно (зверніть увагу  на підставі заяви пацієнта).  Внесені дані синхронізуються із застосунком «Вдома» автоматично приблизно впродовж години.

За коректність/оперативність внесення даних відповідають лабораторії, що здійснюють тестування, адже саме їм клієнт надав дозвіл на обробку його персональних даних.

Центр громадського здоров’я результати тестувань не опрацьовує.

Співробітники Інформаційного контактного центру та приймальні ЦГЗ не мають доступу до електронної платформи — ані до редагування, ані до перевірки даних, бо є Закон про захист персональних даних.

Інша справа, що внесення даних — це людський фактор і часто працівники лабораторій ненавмисне помиляються.

Дозвіл на використання персональних даних є тільки в лабораторії, коли пацієнт звернувся та написав заяву про намір тестуватися для дострокового припинення режиму самоізоляції.

Громадяни мають робити зауваження лабораторіям, яким надали свої персональні дані. Лабораторія зобов’язана перевірити коректність внесених на платформу даних та виправити помилки, якщо такі є. Особливу увагу потрібно звертати на номер телефону! Лабораторія повинна внести номер, до якого прив’язано застосунок!

Лише в такий спосіб людина може припинити самоізоляцію достроково.

Інші новини