Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Зеленський підписав закон про легалізацію ліків на основі медичного канабісу
16.02.2024
10:40

Зеленський підписав закон про легалізацію ліків на основі медичного канабісу

Президент України Володимир Зеленський підписав закон № 3528-IX "Про внесення змін до деяких законів України щодо державного регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) для використання у навчальних цілях, освітній, науковій та науково-технічній діяльності, виробництва наркотичних засобів, психотропних речовин та лікарських засобів з метою розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування".

Закон про легалізацію ліків на основі медичного канабісу набуває чинності з 16 лютого та вводиться в дію через шість місяців. 

Як повідомлялося, у грудні 2023 року Верховна Рада проголосувала за відповідний законопроєкт. 

Законом передбачений жорсткий контроль на всіх етапах виробництва ліків — від насіння до препарату в руках пацієнта. Отримати такі ліки можна буде в ліцензованих аптеках лише за е-рецептом. 

Пацієнти можуть перевозити й зберігати ліки на основі медичного канабісу в кількості, визначеній одним рецептом, та відповідно до медичних показань. 

Вирощувати медичний канабіс зможуть лише юридичні особи, які отримають відповідну ліцензію, та з дотриманням належної практики культивування (GACP), у закритому ґрунті (теплиці) під цілодобовим відеонаглядом та з доступом для Нацполіції. Також кожен кущ матиме індивідуальний код, щоб можна було відстежувати рух рослин до пацієнта.

Нагадаємо, що легалізація ліків на основі медичного канабісу не має нічого спільного з наркотиками, тому це не вплине на поширення наркотиків серед молоді. Також не можна буде легально "курити марихуану", це й надалі вважатиметься злочином.

Ліки на основі канабісу дозволені у 56 країнах, зокрема в державах ЄС, у Канаді, Британії та США.

Читайте також:

Комітет Ради розглянув 840 правок до законопроєкту про медичний канабіс

Спрощення доступу пацієнтів до ліків на основі медичного канабісу: Верховна Рада підтримала законопроєкт

Інші новини