Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Життя хворих українців в руках Світового банку: партнерська прес-конференція
01.04.2016
17:37

Життя хворих українців в руках Світового банку: партнерська прес-конференція

Світовий банк (СБ) може ухвалити рішення, яке на третину знизить вартість цілого ряду ліків в Україні, та, відповідно, врятує життя мільйонів пацієнтів із ВІЛ/СНІДом, туберкульозом та іншими тяжкими хворобами.

До того, щоб СБ виключив Україну з переліку країн з «середнім рівнем доходів» закликали активісти Представництво Фундації АНТИСНІД-США в Україні – AHF (AIDS Healthcare Foundation), ДУ «Український центр контролю за соціально небезпечними хворобами Мiнiстерства охорони здоров'я України», Всеукраїнська мережа ЛЖВ.

Учасники прес-конференції, яка відбулась в ІА «Інтерфакс-Україна» переконували, що саме така класифікація достатку українців впливає на рівень ціноутворення на імпортні ліки та розмір фінансової допомоги від міжнародних країн-донорів.

«Життя людей з ВІЛ та туберкульозом  залежать від грошей у бюджеті і закупівель ліків, від місцевих чиновників і депутатів, від лікарів і фармацевтів Лікування є основним і життєво важливим компонентом у боротьбі з епідеміями, а Світовий банк – один з основних гравців», – зазначає Сергій Федоров, голова Представництва Фундації АНТИСНІД-США в Україні, AHF.  – Сьогодні Світовий банк відносить Україну до групи країн з «середнім» рівнем доходу, на рівні з деякими європейськими країнами. Але ми всі розуміємо, що реальні доходи населення не відповідають офіційному рівню валового національного доходу. Тому ми вимагаємо у Світового банку переглянути застарілу класифікацію».

Майже 30 років тому Світовий банк для аналітичних цілей запровадив класифікацію країн за групами на основі валового національного доходу. Однак вона не є досконалою, адже не враховує реального рівня життя населення у країнах. Ця класифікація не призначена для ухвалення рішень про доступність фінансування, формування цінової політики на ліки в країні. Але на практиці, саме на неї спираються імпортери ліків, формуючі ціни, за якими поставляють свої пігулки в країни, а також міжнародні донори, визначаючи рівень допомоги.  Якщо Україна потрапляє в категорію «середніх» – це означає що ми платимо за ліки як деякі європейці, бразильці та китайці. А також, що нам потрібно менше міжнародної допомоги, адже є «бідні», яким ця допомога більш потрібна. Саме тому є ризик, що Глобальний фонд ООН, що фінансує програми лікування для українців, може скоротити надання грошової допомоги, внаслідок цього українські пацієнти не отримають потрібного лікування, а епідемії ВІЛ і туберкульозу будуть тільки зростати, – переконані учасники прес-конференції.

«Класифікація Світового банку диктує ціни на ліки для українців, які нібито проживають у країні із середнім рівнем доходу. Але чи можемо ми дозволити собі купувати ліки за тими ж цінами, що і європейці? Будемо чесними – ні! Вкрай важливо для усіх нас (а для пацієнтів з ВІЛ/СНІДом та туберкульозом тим більше!) домогтися перегляду цієї класифікації», – наголошує Дмитро Шерембей, голова Координаціної ради Всеукраїнської мережі ЛЖВ.

Учасники прес-конференції подарували Світовому Банку калькулятор, як символ необхідності перерахувати реальні доходи українців, а також обіцяли провести міжнародних економістів по вулицям, аби ті побачили ціни в аптеках, магазинах та порівняли їх з реальними доходами населення.

«Україна все ще демонструє загрозливий темп розвитку епідемії ВІЛ/СНІД та залишається одним з найбільш уражених ВІЛ-інфекцією регіонів світу, адже за оновленими оцінками щодо ВІЛ/СНІДу, на початок 2015 року в Україні мешкало більше 223 тисяч людей з ВІЛ. Кожна друга людина, яка живе з ВІЛ, не знає про свій статус і залишається поза медичним спостереженням. В цій ситуації доступність медикаментів, вакцин та інших медичних препаратів, а також робота дієвих програм міжнародної допомоги  є критично важливими факторами подолання епідемій в Україні», – відзначає Наталія Нізова, директор ДУ «Український центр контролю за соціально небезпечними хворобами Мiнiстерства охорони здоров'я України».

У серпні 2015 року, AIDS Healthcare Foundation (AHF) створила Коаліцію «Підвищити середній рівень», в яку зараз входять 530 недержавних організацій із 45-ти країн. Коаліція неодноразово зверталися до Світового банку з проханням врегулювати питання несприятливості розподілення країн, яке впливає на глобальний розвиток та стан здоров’я населення. Адже, відповідно до класифікації СБ, країну уже відносять до групи «середніх», якщо денний середній рівень доходу населення коливається від $2,86 до $34,89. Коаліція закликає підвищити нижній поріг включення країн до групи «середнього рівня доходу» до $10 на день, і реалістично оцінити ситуацію з доходами населення в Україні та інших державах.

У 2015-му році 61 254 ВІЛ-інфікованих громадян України отримували необхідну для життя АРТ-терапію, 18 486 – завдяки допомозі Глобального фонду ООН. У 2016-му році наша держава зможе профінансувати лікування ВІЛ/СНІДУ та туберкульозу тільки на 50%. Іншу половину лікування пацієнти зможуть отримати завдяки безповоротній фінансовій допомозі того ж таки ГФ ООН.

Інші новини