Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Зір: як його зберегти протягом тривалого часу
08.08.2018
16:00

Зір: як його зберегти протягом тривалого часу

8 серпня відзначається Міжнародний день офтальмології.

Ми вітаємо лікарів, які лікують наші очі і відновлюють можливість людини повноцінно бачити цей світ.

Центр громадського здоров’я нагадує основні принципи, що дозволять зберегти зір протягом тривалого часу:

  • Захищайте очі сонцезахисними окулярами

Ультрафіолет може сприяти розвитку катаракти та пошкодити рогівку ока. Найкраще придбати окуляри у спеціалізованому магазині.

  • Кидайте курити

Кинути курити варто завжди. Тютюновий дим погіршує зір, призводить до синдрому сухого ока та провокує розвиток катаракти.

  • Слідкуйте за рівнем цукру в крові

Сильні перепади рівня цукру в крові можуть призвести до змін у кришталику, погіршення зору. Високі рівні цукру можуть бути симптомами діабету другого типу. Невчасне лікування діабету другого типу часто викликає такі ускладнення, як діабетична ретинопатія, глаукома та катаракта.

  • Зменшіть споживання алкоголю, а краще взагалі відмовтесь від нього

Алкоголь зневоднює організм, а регулярне вживання алкоголю призводить до синдрому сухого ока. Великі дози алкоголю стають причиною токсичної амбліопії – суттєвого погіршення зору через вплив токсичних речовин.

  • Контролюйте артеріальний тиск

Підвищений рівень артеріального тиску може призвести до появи гіпертонічної ретинопатії (пошкодженню судин сітківки) та глаукоми. Гіпертонія в поєднанні з високим рівнем холестерину може спровокувати розрив судин ока та відшарування сітківки.

  • Регулярно обстежуйте очі

Зробіть відвідування офтальмолога звичкою: ця проста процедура дозволить вчасно надати допомогу та уникнути багатьох ускладнень. Виявлені на ранніх строках захворювання очей повністю лікуються

  • Дайте очам відпочити

Особливо, якщо ви працюєте за комп’ютером. Зробіть просту вправу «20-20-20»: кожні 20 хвилин дивіться на 20 метрів вдалину протягом 20 секунд. Це допоможе зменшити напруження очей.

  • Дотримуйтесь правил гігієни

Дбайте про чистоту, якщо користуєтеся окулярами чи лінзами. Завжди ретельно мийте руки перед тим, як одягати чи знімати свої контактні лінзи. Регулярно очищуйте окуляри антисептичними розчинами.

Пам’ятайте, що здоров’я очей залежить від стану організму в цілому: дотримуйтесь здорового способу життя і будьте здорові!

Інші новини