Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
«Знай свої права» — перший в Україні відеокурс для людей, які живуть з ВІЛ
22.11.2018
12:00

«Знай свої права» — перший в Україні відеокурс для людей, які живуть з ВІЛ

З ініціативи БО «100 відсотків життя» стартував спецпроект про і для людей, які живуть з ВІЛ, та їхніх рідних. Також матеріали відеокурсу будуть корисними для медичних і соціальних працівників, правозахисників, громадських активістів, поліцейських, чиновників. Саме у відповідь на їхній запит було створено такий спецпроект.

«Знай свої права» має на меті:

  • допомогти розібратися з основними і найважливішими правами людей, які живуть з ВІЛ;
  • навчити розрізняти ключові порушення прав;
  • розкрити дієві та реальні механізми, алгоритми, важливі аспекти захисту прав людей, які живуть з ВІЛ.

До спецпроекту увійшли експертні відеолекції, тематичні інтерв’ю, практичні тести і спеціальні інформаційні довідки із шести тем:

  • дискримінація;
  • сімейні права;
  • медичні права;
  • соціальні права;
  • спілкування з поліцією;
  • захист прав.

Авторами контенту стали експерти Української Гельсінської спілки з прав людини: Наталя Козаренко, Олена Проценко, Андрій Галай, Максим Єлігулашвілі. Також до розробки відеокурсу долучилася Тетяна Краснопольська із Центру громадського здоров’я МОЗ України.

«Права людини — це слова, які часом можуть бути незрозумілі, адже не до кінця визначені кордони: що ж це таке особисто для кожної людини. Наша організація і особисто я багато років поспіль боремось за права людей в Україні і поза її межами. Право бути людиною, яка заслуговує на повагу й може цю повагу отримувати. Право на роботу, освіту, свободу, пересування. Фундаментальне право, на якому будується весь цивілізований світ: мати свою точку зору та її висловлювати. Багато людей готові все життя провести за ґратами, щоб їх цього права не позбавили. За це не просто варто боротися — заради цього є сенс жити», — переконаний Дмитро Шерембей, голова координаційної ради БО «100 відсотків життя».

Розробником спецпроекту виступила студія онлайн-освіти EdEra, створена навесні 2014 р. Її команда створила вже понад 20 онлайн-курсів, 11 інтерактивних підручників та 12 спецпроектів.

На початку 2018 р. спільно з Міністерством освіти і науки України EdEra розробила унікальний «Онлайн-курс для вчителів початкової школи» — тут навчається вже понад 165 000 користувачів.

Відеокурс «Знай свої права» є частиною комплексного проекту «Прискорення заходів з подолання ВІЛ-інфекції в Україні» (HealthLink), який реалізують з осені 2017 р. у 12 регіонах України БО «100 відсотків життя» і Альянс громадського здоров’я.

Основна мета п’ятирічного проекту HealthLink — прискорити подолання епідемії ВІЛ в Україні завдяки можливості швидко і безпечно протестуватися на ВІЛ і розпочати лікування. Проект передбачає два глобальні напрямки: сервісні послуги для клієнтів та активності з адвокації на національному та регіональному рівнях. Усе це має забезпечити в країні умови для сталого надання сервісів і послуг пацієнтам за фінансової підтримки держави та у партнерстві з громадським сектором.

Спецпроект «Знай свої права»: https://www.ed-era.com/lzv-rights/.

Інші новини