Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
5 кроків до здорового харчування, щоб наші діти харчувалися краще за нас
30.09.2024
17:24

5 кроків до здорового харчування, щоб наші діти харчувалися краще за нас

Через відсутність здорових харчових звичок значна частина дорослого населення України харчується нераціонально, а це є причиною 20% передчасних смертей у світі.

Овочів і фруктів дорослі споживають у середньому лише по 1,3 і 1,5 порції відповідно замість рекомендованих п’яти порцій овочів і п’яти порцій фруктів на добу. Сіллю та цукром українці та українки навпаки зловживають: середнє споживання солі становить 12,6 г на добу замість максимальних рекомендованих <5 г, а цукру — ≥45 грамів замість рекомендованих 25 г.

Щоб уникнути руйнівних харчових звичок, важливо змалечку привчати дітей до здорового харчування. Діти, які правильно харчуються, менше схильні до ожиріння, серцево-судинних захворювань та діабету. Збалансований раціон покращує роботу мозку, підвищує концентрацію та увагу, допомагає краще справлятися зі стресом і запобігає розвитку тривожності та депресії. Здорове харчування — це основа не тільки фізичного, а й психічного добробуту дитини.

Центр громадського здоров'я МОЗ України за підтримки Бюро Всесвітньої організації охорони здоров'я в Україні та у партнерстві з Національною асоціацією громадського харчування запускає освітню ініціативу «П'ять кроків до здорового харчування». Її мета – підвищити обізнаність учасників освітнього процесу про значення здорового харчування для фізичного й психічного розвитку дітей.

100 загальноосвітніх шкіл стануть майданчиками для поширення знань і формування корисних харчових звичок серед учнів. Проєкт реалізовуватиметься у семи областях України (Київська, Черкаська, Херсонська, Дніпропетровська, Миколаївська, Чернівецька та Хмельницька) за активної підтримки обласних Центрів контролю та профілактики хвороб. 

Освітня кампанія «П'ять кроків до здорового харчування» через веселі та цікаві заняття допоможе дітям дізнатися, як робити правильний вибір у їжі та вести активний спосіб життя.

У рамках проєкту протягом наступних двох місяців Центр громадського здоров’я розповідатиме про те, як харчуватися правильно й корисно, і чим шкодять «неправильні» продукти. Підписуйтеся на сторінку Центру, щоб отримувати перевірену інформацію від головної експертної установи у сфері громадського здоров’я.

Інші новини