Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Центр громадського здоров’я проводить тренінг
19.04.2023
16:16

Центр громадського здоров’я проводить тренінг для епідеміологів та вірусологів, які беруть участь у дозорному епіднагляді за грипом в Україні

Центр громадського здоров’я України проводить дводенний тренінг для епідеміологів та вірусологів з регіонів України для оновлення знань фахівців щодо дозорного епіднагляду за грипом. Презентації та доповіді для учасників підготували представники ЦГЗ, Всесвітньої організації охорони здоров’я та CDC (Центр контролю та профілактики захворювань США).

У середу, 19 квітня, учасники зібрались на першу зустріч, у ході якої обговорили проблемні питання щодо дозорного епіднагляду, шляхи їх вирішення і досягнення регіонів. Так, завідувачка референс-лабораторії з діагностики ВІЛ/СНІДу, вірусних та особливо небезпечних патогенів ЦГЗ Ірина Демчишина відзначила, що, попри повномасштабне вторгнення росії, тривалі перебої з електропостачанням через атаки ворога, за епідсезон 2022-2023 рік регіонам вдалось направити до референс-лабораторії ЦГЗ рекордну кількість зразків клінічних матеріалів — 1 305 — на субтипування (грип типу А). Також пані Ірина зазначила, що вдалось розширити співробітництво з референс-лабораторією ВООЗ у Лондоні (Public Health England): кількість відправлених регіональних зразків вірусу грипу збільшилась з 15 (від 15.07.2022) до 50 (від 04.01.2023). 

Учасників тренінгу також ознайомили з останніми оновленнями у глобальному епіднагляді за грипом та актуальними інструментами дозорного епіднагляду. Розглянули зокрема й переваги паралельного та послідовного алгоритмів тестування на SARS-CoV-2 та грип. Окремо зупинились на темі правильної техніки відбору зразка, відповідного пакування, зберігання та транспортування зразків, заповненні супровідної документації. Представниця відділу національного епіднагляду CDС (США) Джоіс Джонс познайомила українських фахівців з деталями процесу глобального моніторингу вірусів грипу та розповіла про визначення кандидатів для розробки вакцини проти грипу серед циркулюючих типів вірусів. Фахівчиня CDС також поділілась досвідом та алгоритмами роботи з інокуляцією вірусу. 

“Завдяки нашим партнерам ми отримали змогу офлайн попрацювати разом з регіональними фахівцями, які беруть участь у дозорному епіднагляді. Нам вдалось обговорити проблеми, з якими зіштовхуються заклади, працюючи з епіднаглядом в умовах війни, та визначити шляхи їх вирішення. Дуже цінною була участь колег з ВООЗ та та CDC, які поділились з колегами останніми оновленнями та процесами. Такі зустрічі важливі, щоби покращити процес епіднагляду”, — підсумувала перший день тренінгу Оксана Кошалко, завідувачка відділу епіднагляду Центру громадського здоров’я.

Захід відбувся за ініціативи Національного центру грипу при ЦГЗ та завдяки підтримці ВООЗ та CDC та продовжиться у четвер, 20 квітня. 


 

 

Інші новини