Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Чому стигматизація - проблема у подоланні туберкульозу?
31.03.2023
11:47

Чому стигматизація - проблема у подоланні туберкульозу?

Стигматизація людей з туберкульозом та упереджене ставлення до діагнозу - окрема проблема в подоланні поширення туберкульозу. Стигма створює психологічні бар'єри для адекватного сприйняття хвороби та віддаляє досягнення головної мети — перемоги над туберкульозом.

Стигма та самостигма зменшують прихильність людей до лікування, перешкоджають швидкій реінтеграції у суспільство та відновленню працездатності. 

Більше третини (39%) людей в Україні особисто стикалися зі стигмою на шляху діагностики та лікування ТБ, і це заважало їм отримувати медичні послуги. Кожен п’ятий пацієнт, що переривав лікування ТБ, повідомив про випадки зневажливого ставлення та розголошення конфіденційних даних про пацієнта з боку медичного персоналу. Здебільшого стигматизація проявляється під час відвідування медичних закладів (18%), на роботі (11%), у громаді (10%).

Поглиблюють проблему й розповсюджені випадки, коли ТБ асоціюють, в основному, з людьми, які мають судимість, безхатченками, людьми, які мають наркотичну залежність, ВІЛ/СНІД інфікованими. Хоча серед реєстрованих щороку в Україні нових випадків захворювання лише 8–10% діагностують у соціально незахищених громадян. Така ситуація потребує термінових, широких, системних дій, які сприятимуть широкій обізнаності населення про хворобу, вчасній діагностиці та прихильності до лікування.

Центр громадського здоров’я розробив національні рекомендації дестигматизуючої термінології для формування та розвитку гендерно-чутливої мови спілкування про туберкульоз, заснованої на правах людини. Рекомендації будуть корисні фахівцям сфери протидії туберкульозу, медикам, соцпрацівникам та представникам громадських організацій. За посередництва пацієнтської організації TBpeopleUkraine в рекомендаціях було враховано безпосередній досвід людей, яких торкнулась проблема туберкульозу.

Відповідно до Програми медичних гарантій на 2023 рік щодо діагностики та лікування туберкульозу, однією з вимог до організації надання послуг є дотримання толерантного ставлення до пацієнтів відповідно до затвердженої у надавача медичних послуг програми протидії дискримінації та стигматизації хворих на туберкульоз та забезпечення конфіденційності відповідних медичних даних. Національні рекомендації стануть також в нагоді при підготовці зазначених програм.

 

Інші новини