Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Декларація IANPHI — ще один крок до подолання нерівності
09.02.2022
12:59

Декларація IANPHI — ще один крок до подолання нерівності

Центр громадського здоров’я підтримує Декларацію IANPHI щодо ролі національних інститутів громадського здоров’я в протидії несправедливості та нерівності у сфері охорони здоров’я.

Декларація Міжнародної асоціації національних інститутів громадського здоров’я (IANPHI) була прийнята в грудні 2021 року на річних зборах. Вона спрямована на те, щоби привернути увагу світової спільноти до проблем соціальної та економічної нерівності у сфері охорони здоров’я та подолати їх.

Пандемія COVID-19 змінила цей світ, особливо вплинувши на незахищені верстви населення. Погіршилася ситуація з безробіттям, бідністю, доступом до вкрай необхідних соціальних і медичних послуг як у всьому світі, так і в нашій державі безпосередньо.

Прискорена цифровізація та перехід на дистанційні форми взаємовідносин роботодавців і працівників суттєво змінили сферу соціально-трудових відносин. Це стосується форм зайнятості, правового регулювання трудової діяльності, питань мотивації та стимулювання праці, умов праці, нормування трудових процесів і процедур управління персоналом, від набору персоналу до кадрової безпеки тощо.

Результати соціологічних досліджень свідчать про те, що українці перебувають в умовах стресу та фрустрації.

Активне використання цифрових технологій, соціальних мереж у період пандемії породили поширення неправдивої інформації, що впливає на громадську думку. Різноманіття оцінок, що стосуються COVID-19, підвищують ризик конфліктів, насильства та порушень прав людини.

Система охорони здоров’я в умовах пандемії зазнала найбільшого навантаження та потребувала мобілізації всіх наявних ресурсів. Вона оголила нерівності у сфері охорони здоров’я, які вже існували до неї, непропорційно вплинувши на різні верстви населення та привернувши особливу увагу до жінок, дітей, людей старшого віку, людей з інвалідністю, багатодітних сімей тощо.

Це лише частина викликів, з якими доводиться боротися кожній державі окремо й об’єднаній міжнародній спільноті загалом.

Центр громадського здоров’я, як член асоціації Національних інститутів громадського здоров’я, активно доєднався до боротьби з викликами пандемії.

Центр проводить активну роботу в межах своїх компетенцій та можливостей для пом’якшення впливу ситуації з COVID-19 на здоров’я населення загалом та його соціальну складову зокрема.

Центр до сьогодні проводить щоденний моніторинг показників захворюваності на COVID-19 та вакцинації.

Оперативна щоденна обробка даних щодо рівнів епідемічної небезпеки в країні стала важливими ресурсом для прийняття важливих невідкладних рішень на рівні держави.

Представники Центру увійшли до складу міжгалузевих робочих груп, робота яких спрямована на вирішення питань соціально-економічної сфери життєдіяльності населення.

Пандемія вплинула на поведінку і здоров’я громадян. Відчутними викликами в роботі з населенням стала профілактика поширення неінфекційних захворювань в умовах карантинних обмежень, промоція фізичної активності, правильного і здорового харчування, зменшення або відмови від тютюнокуріння та вживання алкоголю.

Центр постійно підвищує обізнаність різних категорій населення про цукровий діабет, серцево-судинні хвороби, онкологічні захворювання, хронічні обструктивні захворювання легень та ті фактори ризику, що впливають на розвиток цих недуг.

Наразі актуальним питанням є вакцинації людей із хронічними неінфекційними хворобами, які є в групі ризику тяжкого перебігу COVID-19.

Системна інформаційно-просвітницька робота Центру через соціальні мережі, ЗМІ, друковані матеріали та проведення онлайн і офлайн заходів є ефективним шляхом комунікацій не лише з населенням, але й із медичними працівниками.

Центр вважає, що рівний доступ до медичних послуг для всіх верств населення, боротьба за справедливість у сфері охорони здоров’я має бути пріоритетним напрямком діяльності інституцій громадського здоров'я.

Продовжується робота над подоланням таких соціально небезпечних захворювань як туберкульоз, вірусні гепатити, ВІЛ/СНІД, над доступом до лікування сучасними препаратами від цих хвороб для будь-якого українця, над подоланням стигми.

Продовжується активна інформаційна робота щодо заохочення людей до рутинної вакцинації та вакцинації від COVID-19.

Центр продовжує активну пропаганду здорового способу життя та профілактики захворювань.

 

Інші новини