Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Експерти Центру громадського здоровʼя провели Національну нараду з питань епіднагляду за грипом та ГРВІ
09.10.2024
16:14

Експерти Центру громадського здоровʼя провели Національну нараду з питань епіднагляду за грипом та ГРВІ

Експерти Центру громадського здоров’я, за участі генерального директора, доктора медичних наук Михайла Росади, організували та провели щорічну національну нараду з питань епіднагляду за грипом та гострих респіраторних вірусних інфекцій (ГРВІ).

У нараді взяли участь фахівці регіональних центрів контролю та профілактики хвороб з-поміж епідеміологів та вірусологів.

Під час наради були висвітлені та обговоренні актуальні питання:

– глобального огляду епідсезону грипу 2023-2024 рр. та прогноз на 2024-2025 роки;

– епідеміологічного та вірусологічного нагляду за грипом та ГРВІ;

– епідеміологічного аналізу та візуалізації даних;

– правила та міжнародні стандарти щодо переміщення, пакування, маркування та транспортування біологічно небезпечного матеріалу. транспортування зразків біологічного матеріалу;

– вакцинації проти грипу та COVID-19;

– досягнень та напрямків подальшого вдосконалення програми ЕСЕН;

– комунікації в рамках епіднагляду за грипом та ГРВІ.

За словами генерального директора Центру громадського здоровʼя Михайла Росади, епідемічний сезон грипу, COVID-19 та інших респіраторних інфекцій триватиме до весни 2025 року, і для успішного його проходження потрібно налагодити ефективну співпрацю на всіх етапах епіднагляду, аналізу та імунізації. 

«Важливим завданням для експертів є також розʼяснення людям щодо  небезпеки цих хвороб, особливо грипу, та його профілактики, серед яких найдієвішим є вакцинація — в минулому епідсезоні від грипу не загинуло жодної вакцинованої від цієї хвороби людини», — наголосив доктор медичних наук Михайло Росада.

На сьогодні кожен може отримати безплатне щеплення від COVID-19 звернувшись до пункту щеплень, або до свого сімейного лікаря. 

Щеплення від грипу можна придбати в аптечних пунктах для себе, або подарувати цей захист рідним. Також щеплення можуть купувати роботодавці для персоналу, дбаючи таким чином про здоровʼя своїх працівників та інвестуючи в безперебійність їхньої роботи. Такі щеплення від грипу рекомендовано робити раз на рік.

Нагадаємо, за перший тиждень поточного епідсезону грипу та ГРВІ госпіталізовано 2826 осіб (2,5% від загальної кількості хворих на ГРВІ), із них діти до 17 років 1678, що становить 59,4% від усіх госпіталізованих. 

Захід проведено в рамках проєкту «Епідеміологічний нагляд та відповідь на загрозу пташиного та пандемічного грипу з боку національних органів охорони здоров’я поза межами США», за підтримки Центру контролю та профілактики захворювань (CDC) Атланти, США та Бюро ВООЗ в Україні.

Інші новини