Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Експерти ЦГЗ поділились практикою впровадження швидких тестів на ВІЛ з країнами Східної Європи та Центральної Азії
15.02.2023
08:48

Експерти ЦГЗ поділились практикою впровадження швидких тестів на ВІЛ з країнами Східної Європи та Центральної Азії

13-14 лютого у Женеві (Швейцарія) за підтримки Глобального Фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією (Глобальний Фонд), відбулась зустріч-консультація з країнами регіону Східної Європи та Центральної Азії з приводу прискорення прогресу в тестуванні на ВІЛ у цьому регіоні.

Експерти відділу управління та протидії ВІЛ-інфекції Центру громадського здоров’я (ЦГЗ) поділились досвідом впровадження тестування та підтвердження ВІЛ за допомогою швидких тестів (ШТ) та призначення антиретровірусної терапії (АРТ) в день першого реактивного тесту.

“Впровадження ШТ для діагностики ВІЛ-інфекції - важливий компонент для своєчасного виявлення захворювання. Таке тестування значно зменшує час від діагностування до початку прийому АРТ, що у свою чергу  допомагає знизити поширення захворювання та забезпечити повноцінне життя людям, які живуть з ВІЛ, - коментує Алла Троценко, лікарка-інфекціоністка та фахівчиня відділу управління та протидії ВІЛ-інфекції ЦГЗ. - Україна використовує у своїй практиці ШТ уже понад 4 роки і впровадила їх згідно з рекомендаціями ВООЗ відповідно до найновіших стандартів. Впровадження скринінгу та підтвердження ВІЛ за допомогою ШТ дає можливість для людини, у якої вперше виявлено ВІЛ отримати необхідне лікування та профілактику опортуністичних інфекцій протягом одного візиту до закладу охорони здоров’я”.

Фахівці Глобального Фонду провели консультації країн з приводу впровадження на законодавчому рівні рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я щодо діагностики ВІЛ-інфекції. 

Країни, зокрема Грузія, Сербія та Киргизстан  поділилися досвідом щодо  процесу впровадження самотестування. Фахівці Молдови поділились досвідом надання профілактичних послуг для ключових груп інфікування ВІЛ. Також експерти зазначили, що в Україні використання ШТ закріплено на законодавчому рівні, а їх активне впровадження та розповсюдження планується уже найближчим часом.

Інші новини