Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
14.03.2023
12:05

Експерти з імунізації ЦГЗ зустрілись з медпрацівниками Національної гарячої лінії МОЗ-ЮНІСЕФ «Спільно до здоров'я»

Попри повномасштабну війну та систематичні атаки ворога по медичній системі — процес імунізації в Україні не зупинявся ані на день. Батьки з дітьми, які від 24 лютого 2022 року приїжджали в області глибокого тилу задля порятунку від обстрілів та бойових дій — можуть звертатися до будь-якого медичного закладу та продовжувати надолужувати Національний календар профілактичних щеплень. 

Не зважаючи на готовність медичної системи, батьки, що опинились в скрутних умовах, могли пропустити похід з дитиною до педіатра. Також на загальну картину підрахунку охоплення щеплення вплинула велика кількість тих, хто виїхав за кордон. За кордоном матері з дітьми могли надолужити щеплення, проте не попросити довідку, на основі якої лікар може внести дані в ЕСОЗ.  Врешті, ці зроблені щеплення  могли бути не зареєстровані в нашій електронній системі. Тому інформація про них не потрапляла до формування остаточних даних.

В Україні реєструють випадки кору, а спалах поліомієліту досі триває. Як лікарі та медсестри можуть підтримати пацієнтів і ефективніше захистити їх від  недуг, якої підтримки потребують самі медики — говорили на дводенній нараді з операторами Національної гарячої лінії МОЗ та ЮНІСЕФ «Спільно до здоров'я». 

З моменту запуску гарячої лінії  у липні 2022 року медичні працівники-оператори лінії надали консультації щодо вакцинації для близько 30 тисяч дітей та їхніх батьків.

Андрій Пашинний, керівник відділу імунізації Центру громадського здоров'я взяв участь у нараді для лікарів та медсестер, які працюють на Національній гарячій лінії МОЗ-ЮНІСЕФ «Спільно до здоров'я» та відповідав на їхні найбільш поширені запитання. 

"Такі дискусії вкрай важливі, адже так ми можемо ще краще дізнатися, які перешкоди у батьків малолітніх дітей до щеплення, які можуть бути побоювання або упередження. Завдяки цьому нам буде легше планувати роботу та переконати кожного убезпечити себе та своїх близьких від тяжких наслідків захворювань", — зазначив пан Пашинний. 

Нарада відбулася у рамках співпраці Міністерства охорони здоров’я України, Дитячого Фонду ООН (ЮНІСЕФ), Національної служби здоров’я України, у співробітництві з ГО «Асоціація сімейних медичних сестер», ГО «ВакциНація», за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та
на підтримку Національної програми психічного здоров'я та психосоціальної підтримки за ініціативи Першої леді України Олени Зеленської.

Інші новини