Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Фактори ризику інсульту, які можна змінити
30.10.2022
09:36

Фактори ризику інсульту, які можна контролювати

Інсульт — це гостре порушення мозкового кровообігу, внаслідок якого виникає пошкодження частини головного мозку. Інсульт найчастіше є ускладненням гіпертонічної хвороби і розвивається на фоні різкого підвищення артеріального тиску.

Існують два різновиди інсульту: геморагічний, що спричинений розривом мозкової артерії та ішемічний, коли артерія, що постачає кров у мозок, закупорюється тромбом або спазмується.

Інсульт може статися у будь-якому віці, але ризик інсульту збільшується, якщо у вас є певні фактори ризику. Деякі фактори ризику інсульту можна змінити чи контролювати, а інші, на жаль, ні.

До контрольованих належить:

• Високий кров'яний тиск

Артеріальний тиск 140/90 і вище може пошкодити кровоносні судини (артерії), які постачають кров'ю головний мозок. Контролюйте свій артеріальний тиск! Регулярно та правильно вимірюйте його.  

• Серцеві захворювання

Захворювання серця є другим за важливістю фактором ризику інсульту та основною причиною смерті серед тих, хто вижив після інсульту. Виконуйте рекомендації вашого лікаря, приймайте призначені ліки та дотримуйтесь принципів здорового життя.

• Цукровий діабет

Люди з цукровим діабетом схильні до більшого ризику інсульту, ніж люди без діабету. Контролюйте свій рівень цукру в крові — для цього звертайтесь до сімейного лікаря для призначення певних аналізів. 

• Висока кількість еритроцитів

Значне збільшення кількості еритроцитів згущує кров та підвищує ймовірність утворення тромбів. Це збільшує ризик інсульту. Відвідуйте лікаря та своєчасно здавайте кров на аналіз за призначенням.

• Високий рівень холестерину та ліпідів у крові

Високий рівень холестерину може сприяти потовщенню або затвердженню артерій (атеросклерозу), спричиненому накопиченням бляшок. Накопичення бляшок на внутрішній стороні стінок артерій може зменшити приплив крові до мозку. Інсульт виникає, якщо кровопостачання мозку припиняється.

• Ожиріння та надмірна вага

Вони підвищують ризик розвитку цілої низки захворювань, у тому числі серцево-судинних, цукрового діабету, може стати причиною підвищеного тиску та підвищити ризики інсульту.

• Вживання алкоголю, куріння, харчування, фізична активність

Відмовтесь від алкоголю та тютюну повністю, обирайте здорове та збалансоване харчування. Не менш важливо мати достатню кількість на день фізичної активності: ходіть пішки, гуляйте на свіжому повітрі, робіть кардіо та гімнастичні справи. 


Читайте також:

Чим небезпечні інсульти?

Поведінкові фактори розвитку інсульту

Небезпека інсультів: як розпізнати та вчасно звернутися по допомогу

Інші новини