Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Інформаційна робота з туберкульозом у регіонах
26.01.2023
15:52

Інформаційна робота з туберкульозом у регіонах: Волинська область визначила пріоритетні напрямки

Волинська область зібрала експертів у сфері протидії туберкульозу для пошуку нових перспективних рішень щодо подолання захворювання через використання посилених інформаційних стратегій з туберкульозу на базі Волинського обласного фтизіопульмонологічного медичного центру.

Оскільки більшість населення України не усвідомлює ризику власного інфікування та не вважає туберкульоз суспільною проблемою, інформаційна робота стає одним з найбільш важливих інструментів протидії поширенню захворювання. Хоча 85% українців знають, що при наявності симптомів туберкульозу необхідно звернутися до лікаря, кожен четвертий схильний зволікати зі зверненням навіть при наявності симптомів хвороби.

Основою для напрацювання заходів у регіоні та підготовки дорожньої карти стала Національна Інформаційна стратегія щодо туберкульозу 2022-2025 рр, розроблена Центром громадського здоров’я.

«На поширення туберкульозу в Україні впливає як готовність системи охорони здоров’я до профілактики, виявлення та лікування, так і ставлення й усвідомленість населення щодо цього захворювання, тому працювати з цим напрямком на місцях дуже важливо. Окремою проблемою в подоланні туберкульозу є стигматизація людей, які хворіють на туберкульоз, та упереджене ставлення до діагнозу загалом. Це створює психологічні бар'єри для адекватного сприйняття хвороби та віддаляє досягнення головної мети — перемогу над туберкульозом. На прикладі Волинської області, яка є одним із лідерів у реалізації інноваційних програм протидії туберкульозу, експерти розробили дорожню карту щодо втілення інформаційної стратегії та роботи з населенням. У майбутньому напрацьовані заходи можна масштабувати й на інші регіони України», - каже Яна Терлеєва, завідувачка відділу управління та протидії туберкульозу ЦГЗ.

Зустріч пройшла за підтримки фахівців Центру громадського здоров'я МОЗ України,  Волинської ОДА, Міської ради м. Луцьк та департаменту охорони здоров'я. У зустрічі взяли участь фахівці з комунікацій органів державної влади, місцевого самоврядування Волинської області, ДУ «Волинський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України», БО «Мережа 100% життя», Волинської обласної організації Товариства Червоного Хреста України.

«Ми розуміємо, наскільки важливо змінити ставлення суспільства до проблем з туберкульозом та запровадити ефективні засоби комунікації в професійному середовищі, бо це впливає як на виявлення та поширення, так і на лікування захворювання. Дуже важливо, що цю потребу розуміє місцева влада та підтримує наші ініціативи. Зустріч була продуктивною, дуже вдячні кожному учаснику за ефективну роботу», - додала Оксана Комар, виконувачка обов'язків директора Волинського фтизіопульмонологічного медцентру.

Інші новини