Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Інновації та партнерство заради сталих результатів протидії ВІЛ\СНІД в Україні
25.06.2015
16:20

Інновації та партнерство заради сталих результатів протидії ВІЛ\СНІД в Україні

23-25 ​​червня 2015 року в Києві відбулася II Конференція партнерів проекту USAID RESPOND "Інновації та партнерства заради постійних результатів", присвяченої забезпеченню безперервності послуг у подоланні епідемії ВІЛ/СНІД в Україні.

Більше 200 представників місцевих, національних та міжнародних організацій, в тому числі постачальників медичних та соціальних послуг зібралися разом, щоб обговорити шляхи протидії епідемії ВІЛ/СНІД в Україні та досягнення амбітних цілей у подолання глобальної епідемії на 2030 рік. До участі у конференції долучилися Ігор Перегінець, Заступник міністра охорони здоров’я України, Чарльз Лерман, Директор відділу охорони здоров’я USAID, Курт МакЛеод, Віце-президент, PACT та інші національні лідери у сфері протидії ВІЛ-інфекції\СНІД в Україні. Від ДУ «Український центр контролю за соцхворобами МОЗ України» (УЦКС) у відкритті заходу взяла участь професор Алла Щербінська,  Заступник директора з питань профілактичної діяльності, досліджень та ресурсного розвитку, яка закликала об’єднати зусилля всіх партнерів у протидії ВІЛ/СНІД та підтримувати зміни у сфері реформування системи охорони здоров’я України.

Іноземні партнери окреслили глобальний контекст розвитку епідемії, адже завдяки широкому застосуванню антиретровірусної терапії  та зниженню цін на лікування у період з 2009 по 2013 рік у світовому масштабі відбулося зниження темпів поширення епідемії ВІЛ/СНІД на 25% серед загального населення та на 40% скоротились темпи дитячого інфікування ВІЛ/СНІД.  Важливим питанням у протидії епідемії є визнання на державному рівні найбільш вразливих груп населення, велика частина яких досі залишається неохопленою державними програмами протидії ВІЛ\СНІД.

Крім того, учасники обговорили шляхи досягнення глобальних цілей UNAIDS на 2030 рік: 90% людей, які живуть з ВІЛ знають свій ВІЛ-позитивний статус, 90% людей, які живуть з ВІЛ мають доступ до послідовної АРВ терапії, 90% осіб на АРТ забезпечені тривалої вірусної супресії.

В ході конференції фасилітаторами тематичних секційних засідань виступили Лариса Гетьман, Заступник директора з питань організації медичної допомоги ВІЛ-інфікованим УЦКС та Ігор Кузін, завідувач Центр моніторингу та оцінки програмних заходів УЦКС .

 

Про організацію

Державна установа «Український центр контролю за соціально небезпечними хворобами Міністерства охорони здоров'я України» (УЦКС) був створений з метою покращення координації та спрямування національних зусиль для боротьби з ВІЛ, туберкульозом та іншими соціально небезпечними захворюваннями в Україні.

Центр було сформовано у 2012 році на базі Державної установи «Український центр профілактики і боротьби зі СНІДом міністерства охорони здоров’я України» та Національного центру боротьби з туберкульозом.

УКЦС виступає провідним експертом в таких напрямках: збір даних з ВІЛ-інфекції та туберкульозу по всій країні, фармацевтичний менеджмент ВІЛ та туберкульозу,  розробка стандартів і протоколів для лікування туберкульозу та ВІЛ, оцінка та контроль якості постачальників медичних послуг.

Директор центру – д. мед. н., проф. Наталія Миколаївна Нізова.

 

 

Інші новини