Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Холодовий ланцюг: шлях вакцини від заводу до уколу
16.08.2024
12:53

Холодовий ланцюг: шлях вакцини від заводу до уколу

Вакцини подорожують тисячі кілометрів, аби вберегти ваше здоров’я. Ця мандрівка складається із чотирьох етапів — кожен із них важливий, як частина ланцюга, що захищає нас від інфекційних хвороб. Давайте на прикладі вакцин проти кашлюку, дифтерії та правця розглянемо, як вони долають цей шлях.

Виробництво та упаковка: початок подорожі

Усе починається на фармацевтичному підприємстві, де виготовляють вакцини. Виробництво відбувається під суворим контролем, щоб забезпечити, що вакцини містять усі необхідні компоненти для формування стійкого імунітету. Після виробництва вакцини пакують у спеціальні контейнери, здатні підтримувати необхідну температуру. У випадку вакцин проти кашлюку, дифтерії та правця — це +2–8°C, що критично важливо для збереження їхньої ефективності.

Шлях до України: транспортування зі збереженням якості

Після упаковки вакцини вирушають до місця призначення, зокрема в Україну. Щоб забезпечити стабільну температуру під час транспортування, використовуються спеціалізовані автомобілі-рефрижератори. Для додаткової безпеки на кожному флаконі розміщуються термоіндикатори, які сигналізують про можливе перегрівання під час транспортування. На червень 2024 року в Україну надійшло сумарно 1 802 191 доза вакцин АДП-м, АДП, АКДП-гепВ-хіб і АКДП.

Обласні склади: кожен регіон має свій надійний пункт

Після прибуття в Україну вакцини розподіляються по обласних складах. Ці склади обладнані сертифікованими ВООЗ холодильними кімнатами із системами дистанційного контролю температури, що мають альтернативні джерела енергозабезпечення та здатні підтримувати стабільну температуру навіть у разі відключення електроенергії.

Медичні заклади: останній етап до зустрічі з пацієнтом

Останній етап — це доставлення вакцин до пунктів щеплення, таких як поліклініки, лікарні або амбулаторії. Важливо, щоб вакцини на цьому етапі зберігали свої властивості, адже будь-яке відхилення від температурного режиму може вплинути на їхню ефективність. Закладам охорони здоров’я, де безпосередньо здійснюються щеплення, було передано 5529 прекваліфікованих ВООЗ холодильників, 13 207 одиниць пасивного холодильного обладнання (термосумки, термоконтейнери в комплекті з логерами та індикаторами заморожування), а також 1034 спеціалізованих морозильники з прекваліфікацією ВООЗ.

Завдяки ретельному дотриманню холодового ланцюга кожен пацієнт отримує вакцину, яка пройшла свій шлях без жодного збою.

Постійне вдосконалення

Навіть в умовах війни Україна продовжує покращувати систему зберігання і транспортування вакцин. Співпраця МОЗ із ЄС, ВООЗ, ЮНІСЕФ, USAID, та іншими міжнародними організаціями дозволяє модернізувати обладнання та забезпечити навчання персоналу.

Завдяки цьому складному, але надійному процесу ми можемо бути впевнені: вакцина, яка потрапляє до вас, — безпечна, ефективна й готова захистити вас від небезпечних хвороб.

Довідково: з 1 серпня в Україні триває кампанія щодо додаткових заходів з імунізації проти кашлюку, дифтерії та правця для груп населення, які пропустили планові щеплення в попередні роки, та яким необхідно їх надолужити.

Уся вакцинація за Національним календарем щеплень — безоплатна. Щоб отримати щеплення або вакцинувати свою дитину, зверніться до сімейного лікаря або до найближчого закладу охорони здоров’я.

Якщо не пам’ятаєте, чи отримували ви коли-небудь щеплення, сімейний лікар складе для вас індивідуальний графік вакцинації з дотриманням мінімальних інтервалів.

Читайте також: 

В Україні стартує кампанія з посилення імунізації проти кашлюку, дифтерії та правця 

Як і де вакцинуватися проти дифтерії, правця та кашлюку 

Правець: смертельна «хвороба подряпин»

Інші новини