Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Круглий стіл «Безпека — один з ключових аспектів виховання свідомих громадян»
20.11.2018
19:00

Круглий стіл «Безпека — один з ключових аспектів виховання свідомих громадян»

Минулий тиждень в Україні було присвячено безпеці дорожнього руху (БДР): відбулося багато заходів, покликаних укотре привернути увагу до ситуації з аварійністю на наших автошляхах. Центр громадського здоров’я МОЗ України комплексно опікується цим питанням, адже безпека дорожнього руху — одна із глобальних проблем громадського здоров’я.

Щороку на дорогах світу гине близько 1,3 млн людей, а від 20 млн до 50 млн зазнають травм. Аварії на дорогах є головною причиною смертності серед усіх вікових груп. А статистика ДТП із вини та за участі дітей просто вражає.

Тож один із круглих столів, організованих ЦГЗ у рамках Тижня безпеки дорожнього руху, було присвячено саме освіті юних пішоходів. Відповідно, до обговорення долучилися представники державних установ, міжнародних організацій, інститутів громадянського суспільства, котрі опікуються сферою БДР, а також педагоги, які щодня контактують із дітьми та, по суті, формують їхній світогляд.

На початку обговорення Владислав Збанацький, заступник генерального директора Центру громадського здоров’я, оприлюднив статистику Патрульної поліції України за дев’ять місяців цього року:

  • зафіксовано 3 228 ДТП за участі дітей (до 18 років), зокрема 2 790 — із потерпілими, внаслідок чого 129 дітей загинуло, а 3 015 — травмовано;
  • діти спричинили 412 аварій, зокрема 247 — із потерпілими, при цьому восьмеро загинуло;
  • з вини дітей-пішоходів сталося 105 ДТП, у яких постраждало 97 осіб, зокрема троє дітей загинуло, 94 травмовано.

«Така статистика є індикатором того, що ми повинні негайно об’єднувати зусилля, щоб допомогти вплинути на ситуацію, зробити вулиці наших міст безпечнішими для дітей, — наголосив промовець. — Ми зібрали вас тут, щоб дати якомога більше інструментів, прийомів, засобів, контактів для формування у наших дітей світогляду та культури поведінки свідомих громадян, свідомих учасників дорожнього руху».

Спеціально до Тижня безпеки дорожнього руху ЦГЗ розробив і презентував пам’ятку із БДР для дітей, яку можна використовувати у виховній роботі. Мета — нагадати про основні правила безпечної поведінки на дорозі, дорожні знаки, які має знати кожен пішохід.

«Ми хочемо донести філософію не заборон та жорстких правил, а допомогти дітям зрозуміти, як правильно поводитися. Щоби безпечна, поміркована поведінка стала для них природною і невід’ємною частиною життя, — зауважив Владислав Збанацький. — Варто також пам’ятати, що виховний процес є двостороннім. З одного боку — діти, а з іншого — дорослі: батьки, вчителі… Саме ось так, тримаючи дитину за руку, власним прикладом ми показуємо їй правильний шлях».

Петро Жижиян, експерт із комунікації проекту «Модернізація та підвищення безпеки дорожньої мережі в Україні», презентував інформаційну кампанію «Не жени, Україно!» і, зокрема, наголосив на важливості комунікацій у покращенні безпеки руху.

Юлія Висоцька, віце-президент ВБФ «Україна-ЮНЕСКО», і Оксана Тюпа, голова БФ «Клуб Дивосвіт», розповіли про важливість навчання кожного громадянина навичок надання домедичної допомоги, а також про інтеграцію таких тренінгів до навчального процесу.

Ірина Сидоренко, заступниця голови ГО Traffic Challenge, висвітлила досвід Національної програми з попередження дорожньо-транспортного травматизму дітей та молоді: вже три роки тут успішно навчають молодих українців безпечному поводженню на дорозі.

А Катерина Римаренко, в. о. завідувача відділу з профілактики вживання тютюну та алкоголю ЦГЗ МОЗ України, підняла не менш важливу тему профілактики вживання алкоголю у підлітковому віці. У зв’язку з цим нагадаємо, що Центр громадського здоров’я спільно з партнерами розробив матеріали для першого уроку «Я обираю здорові звички», які також є у вільному доступі на нашому сайті.

Інші новини