Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
"Ментальне здоров’я: баланс стійкості та крихкості": у Києві відбувся третій Саміт перших леді та джентльменів
08.09.2023
14:04

"Ментальне здоров’я: баланс стійкості та крихкості": у Києві відбувся третій Саміт перших леді та джентльменів

У Києві відбувся третій Саміт перших леді та джентльменів, заснований дружиною президента Оленою Зеленською. У заході, тема якого "Ментальне здоров’я: стійкість і вразливість майбутнього", взяли участь особисто чи за допомогою відеозв’язку 28 учасниць та учасників.

Саміт складався з трьох панелей: "Ментальне здоров’я: баланс стійкості та крихкості", "Вплив війни на ментальне здоров'я", "Покоління, яке керуватиме світом за 15 років".

"Уже давно для всіх свідомих людей – принаймні у вільному світі – аксіомою є те, що людське життя важливе. Настав час зробити аксіомою й те, що важлива і його якість. А ментальне здоровʼя – основа цієї якості. Неможливо назвати якісним життя у постійній тривозі, страху, невизначеності", – зазначила Олена Зеленська.

На заході обговорили питання захисту ментального здоров’я, презентували результати міжнародного соціологічного дослідження щодо ментального здоров’я та ставлення до нього в різних країнах світу (згідно з його результатами, ментальне здоров’я входить до п’ятірки найбільших глобальних викликів майбутнього).

На Mental Stage, спеціальній додатковій локації цьогорічного Саміту, за участю міністра охорони здоров’я України Віктора Ляшка та міністрів охорони здоров’я різних країн, зокрема Литви, Естонії та Молдови, відбулася презентація проекту міжнародного медичного партнерства, який започатковується під патронатом Саміту перших леді та джентльменів. У межах заходу було укладено 25 меморандумів про медичне партнерство, тобто українські лікарні отримали 25 "побратимів" у різних куточках світу, із якими зможуть співпрацювати та обмінюватися досвідом.

За результатами презентованого на Саміті дослідження, яке проводилось в 11 країнах світу та завершилось у серпні 2023 року, кожен другий у світі відчув наслідки війни рф проти України. Якщо говорити про діагностику розладів психологічного стану, 1 з 7 людей у світі мав/має симптоми/стани/розлади ментального здоров’я. В Україні – 1 з 50 людей.

На заході Олена Зеленська зазначила, що саме для збереження ментального здоров’я українців за її ініціативою запущено програму "Ти як?". "Ми поставили собі за мету зробити психологічну допомогу такою ж повсюдною, як медична. Діють унікальні програми для допомоги ветеранам, дітям, жертвам воєнного насильства. Паралельно ми акцентуємо на необхідності самодопомоги – щоб людина знала, як їй подолати, наприклад, панічну атаку, як заспокоїтися", – наголосила перша леді України.

Учасники nретього Cаміту перших леді та джентльменів також обговорили цифровізацію світу та її наслідки для психіки молоді. Згідно з даними соціологічного дослідження, яке презентували на заході, соцмережі впливають на психологічний стан молоді гірше, ніж на користувачів іншого віку (79% проти 65% в інших вікових групах). Попри те, що молоді люди є найактивнішими користувачами соціальних мереж, вони усвідомлюють їхній негативний вплив.

Читайте також:

1 вересня в українських школах проведуть урок про підтримку ментального здоров’я: чому це важливо

Стартувала всеукраїнська програма ментального здоров'я “Ти як?”: інструменти для самодопомоги та підтримки інших

Інші новини