Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
На початку повномасштабного вторгнення підтримка міжнародних партнерів врятувала життя людей, які отримують АРТ
24.07.2024
20:35

На початку повномасштабного вторгнення підтримка міжнародних партнерів врятувала життя людей, які отримують АРТ

На початку повномасштабного вторгнення підтримка міжнародних партнерів врятувала життя людей, які отримують АРТ

Команда Центру громадського здоровʼя продовжує брати активну участь у 25-ій Міжнародній конференції «AIDS-2024», поширюючи досвід України боротьби з інфекціями ВІЛ, туберкульозу та вірусних гепатитів. 

В.о. заступника Генерального директора ЦГЗ Ольга Гвоздецька взяла участь у сесії «Оптимізація переходу функцій системи охорони здоров’я як важливий шлях до стійкості в подоланні ВІЛ», де мала можливість розповісти про роботу в надзвичайних умовах війни.

«Початок повномасштабного вторгнення росії мав катастрофічні наслідки для медичної системи, зокрема, для забезпечення антиретровірусною терапією ВІЛ-інфікованих людей. Але, завдяки потужній мобілізації людей та підтримці наших міжнародних партнерів з PEPFAR і Глобального Фонду, протягом перших пʼяти тижнів забезпечили людей необхідними препаратами», — заявила Ольга Гвоздецька.

Повномасштабна війна змусила вживати екстраординарні заходи. Протягом перших днів було адаптовано алгоритми та правила під надзвичайні умови. Так, людям створили можливість отримувати запас препаратів ЗПТ на 30 днів. 

«Видача запасів препаратів є великою відповідальністю, але це і великий крок назустріч людям. Іншим кроком стала видача препаратів людям за місцем звернення, а не за місцем реєстрації - це надзвичайно важливо в умовах вимушених масових переміщень людей», — зазначила в.о. заступника Генерального директора ЦГЗ Ольга Гвоздецька.

Сесія «Оптимізація переходу функцій системи охорони здоров’я як важливий шлях до стійкості в подоланні ВІЛ» була організована Management Sciences for Health. Ця сесія включала нещодавній аналіз і висновки MSH, що стосуються досвіду країн у процесі переходу функцій системи охорони здоров’я у сферу відповідальності уряду. Обговорення визначало нові стратегії та рішення для оптимізації цього процесу, як шляху до сталості реагування на ВІЛ.

Інші новини