Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
На варті захисту здоров’я українців: відділ управління та протидії ВІЛ-інфекції ЦГЗ про рік роботи в умовах повномасштабної війни
01.02.2023
14:10

На варті захисту здоров’я українців: відділ управління та протидії ВІЛ-інфекції ЦГЗ про рік роботи в умовах повномасштабної війни

Залишилося менш як місяць до річниці повномасштабного вторгнення росії в Україну. Цей рік — виклик для кожного українця, адже у країні не залишилося жодної людини, яку б оминули жахливі наслідки терористичних дій російської федерації. Але в той же час — цей рік показав незламність нашої нації, згуртованість народу та вміння тримати найвищий рівень професіоналізму навіть у критичних ситуаціях.

Фахівці відділу управління та протидії ВІЛ-інфекції Центру громадського здоров’я поділились тим, що вони вважають своїми перемогами на шляху протидії епідемії ВІЛ у цей важкий для усієї України рік, коли перемога так потрібна кожному з нас.

Лариса Гетьман, завідувачка відділом управління та протидії ВІЛ-інфекції:

Я працюю в Центрі громадського здоровʼя з 2013 року (не враховуючи невелику перерву).

З усіх років моєї роботи  2022 рік виявився роком викликів, до яких ніхто направду не був підготовлений.

Але попри складнощі є й те, чим я можу пишатися — те що вдалось усій нашій команді, донорам, МОЗ України, партнерам, лікарям — на рівні країни забезпечити безперервність лікування пацієнтів з ВІЛ-інфекцією та надання профілактичних послуг щодо ВІЛ в умовах війни. Разом з цим, цього року збільшилась наша команда, ми переформатували склад та функціонал з урахуванням вимог часу. Відтепер відділ забезпечує координацію повного континуума послуг — профілактику, діагностику, лікування ВІЛ-інфекції та моніторинг ефективності лікування.

Пишаюся також тим, що в такий складний для роботи рік команда результативно попрацювала над удосконаленням нормативної бази. Зокрема затверджено МОЗ України стандарти надання медичної допомоги при «ВІЛ-інфекції».

Вважаю, що сила нашої команди у синергії поєднання професіоналізму та експертності кожного фахівця відділу.

Так, ми змогли пройти через 2022 рік, це забираємо з собою в 2023. 

 

Андрій Білець, лікар-інфекціоніст відділу управління та протидії ВІЛ-інфекції: 

Найбільш значним досягненням нашої команди у 2022 році є сила духу та віра в те, що попри труднощі ми разом обов’язково досягнемо успіху в будь-яких починаннях та за будь-яких перешкод!

Це підтверджено випробуваннями 2022 року, з якими, на мою думку, ми, як команда, впоралися на 200%.

Особливо пишаюся тим, що у 2022 році я долучився до збереження сталості надання всіх ВІЛ послуг на рівні країни, вдосконалення та затвердження нормативної бази у сфері ВІЛ-інфекції.

Ми віримо в те, що ЗСУ допоможе втілювати наші ідеї та напрацювання в майбутньому, а перемога над  агресором ідентифікує нас як окрему незалежну націю та зробить тільки сильнішими! Слава Україні!

 

Сергій Рябоконь, лікар-інфекціоніст відділу управління та протидії ВІЛ-інфекції:

Усі пам’ятаємо перші дні війни, коли час уповільнився, всі жадібно ловили свіжі новини і всі чекали якнайшвидшого завершення війни. Здавалось, ще два-три тижні — війна скінчиться і ми всі повернемося до звичного ритму життя.

Проте час плинув, ми звикали жити під час війни і вже стоїмо на порозі нового календарного року.

За час, який минув, відбулося багато змін, здебільшого у власній свідомості. Відбулася переоцінка цінностей, а найголовнішими стали життя і здоров’я близьких людей.

Відбулася переоцінка результативності — основним показником стали реальні справи, акцент на «не словом, а ділом».

Відбулася переоцінка потреб для повноцінного функціонування — стало цілком достатньо забезпечення базових запитів, серед яких безпека і заряд батареї ноутбука.

Відбулася переоцінка значимості комунікації з колегами та партнерами, важливості людських ресурсів — люди стають головним капіталом для ефективних кроків і реалізації спільної мети.

Відбулася переоцінка важливості взаємодопомоги — підтримка один одного в моменти зміни емоційного стану, відповідальність за власні дії та особистий внесок в перемогу. Протягом місяців війни ми навчилися гнучкості, некрихкості, та пристосувалися до швидкості реагувати на зміни.

Найголовнішими здобутками нашої команди протягом 2022 року я вважаю злагодженість роботи та швидку організацію поставок АРТ у всі регіони країни. Також важливим став системний моніторинг ситуації по всій країні з оперативним реагуванням на національні та локальні виклики. Знадобилося чимало зусиль, аби в умовах війни і значної міграції зберегти команду фахівців як в самому Центрі, так і серед регіональних команд.

Підтримка колег і оточуючих надають впевненості у власних силах, силах здобути перемогу і надалі жити у вільній, суверенній країні. Слава Україні!

 

Ольга Климова, лікарка-інфекціоністка відділу управління та протидії ВІЛ-інфекції:

2022 рік точно назавжди закарбується в нашому житті.

Я навчилася знаходити позитив у кожному моменті життя, навчилася розуміти і контролювати негативні емоції.

Головними досягненнями цього року особисто для мене стали: участь у розробці Стандарту медичної допомоги «ВІЛ-інфекція», робота в складі групи позаштатних експертів Національної служби здоров’я України в рамках розробки програми медичних гарантій-2023.

 



Поліна Притуляк, головна фахівчиня з управління та протидії ВІЛ-інфекції:

2022 рік став для мене особистим викликом. Мені довелося шукати способи того, як убезпечити себе та рідних, а й того, як пристосуватися до нових умов для продовження ефективної роботи.

Найбільше у 2022 році мене вразило те, що фахівці сфери протидії ВІЛ, які потрапили, а деякі  залишаються під окупацією, незважаючи ні на що, продовжували та продовжують надавати пацієнтам медичну допомогу.

Ми навчилися цінувати час, тишу, стабільність та більше обіймаємо рідних.

Для мене 2022 рік приніс неймовірний досвід співпраці з лікарями інших країн, попри те, що інколи ми не до кінця розуміли мову один одного.

 

Людмила Легкоступ, головна фахівчиня з управління та протидії ВІЛ-інфекції:

Для мене 2022 рік став роком відкриттів, можливостей та здобутків як у професійному, так і в особистому житті.

Нам вдалося забезпечити роботу профілактичних програм з ВІЛ-інфекції та програм з догляду та підтримки людей, які живуть з ВІЛ, в умовах невизначеності та проблем з фінансуванням.

У цьому році я стала членом двох груп з розробки Стандартів ВООЗ: The core group of the European Laboratory Initiative and group of Guidance Development on HIV Testing Services.

 

Олена Самсонова, лікарка-інфекціоністка відділу управління та протидії ВІЛ-інфекції:

Війна стала викликом не лише для України, а для всього світу. Проте вона також стала часом підтримки та єднання, оперативних і нестандартних рішень.

Мене вразила небайдужість та готовність допомагати українцям лікарів країн, де опинилися наші пацієнти. При зверненні ЛЖВ у медичні заклади за кордоном, лікарі знаходили можливість надати необхідну допомогу та забезпечити їх ліками.

Ми з колегами з-за кордону розуміли, що кількість біженців буде зростати. Для безперервності лікування ЛЖВ за кордоном, разом з міжнародними партнерами розробили «Стандартизований протокол клінічного ведення та обміну медичними даними для людей, які живуть з ВІЛ серед біженців з України». 

На основі цього Стандарту створили «Алгоритм обміну медичними даними між лікарями, які надають медичну допомогу ЛЖВ, які опинились за кордоном через війну». Алгоритм допоміг лікарям за кордоном швидко отримувати інформацію про історію діагнозів та лікування пацієнта в Україні. Його застосування спростило прийняття рішень про призначення ліків і продовження лікування. Я пишаюся тим, що взяла участь у створенні та впровадженні цього документу.

Разом ми змогли забезпечити безперервність лікування ЛЖВ, які опинилися за кордоном. В єднанні наша сила.  

 

Діана Шевченко, фахівчиня з управління та протидії ВІЛ-інфекції:

2022 рік видався складним для більшості з нас, але я також ціную цей рік і за позитивні моменти.

За цей рік мені вдалося стати частиною неймовірної команди відділу протидії та управління ВІЛ-інфекції Центру громадського здоровʼя.

Разом з великою командою лікарів в усіх куточках України ми змогли досягти того, що люди, які живуть з ВІЛ, змогли продовжити отримувати медичні послуги не дивлячись ні на що.

При першій можливості ми відновили візити технічної підтримки до областей України, адже насправді спілкування в Zoom ніколи не зможе замінити живого спілкування і підтримки.

Своїм головним досягненням цього року я вважаю можливість бути підтримкою для лікарів на місцях, які створюють надійний тил для наших захисників.

Новим досвідом у цьому році була участь в конференції HIV Glasgow 2022, де було представлено наш з колегами абстракт щодо раннього початку АРТ в Україні.

На мою думку, наша «суперсила» в 2022 — це командна робота, кожен з нас працює на своєму «фронті». 

 

Алла Троценко, лікарка-інфекціоністка відділу управління та протидії ВІЛ-інфекції:

У 2022 році я зрозуміла, що треба жити сьогодні. Це означає намагатись і на роботі зробити максимум сьогодні, і не відкладати на потім зустрічі з рідними чи друзями, бо потім може і не бути.

Відкрила для себе те, що для щастя треба не так уже й багато: аби рідні були живі та здорові, світло, вода, їжа та зв’язок, от власне і все.

У відділі я працюю національним координатором з тестування. Часто дуже хвилююсь, наприклад, перед виступами, та колеги мене завжди підтримують. Їхня підтримка допомагає максимально зібратися та подолати хвилювання.

У 2022 році я мала перший досвід підготовки та успішного подання абстракту на міжнародну конференцію HIV Glasgow 2022.

Також у 2022 році долучилась до спільних зусиль, які були направлені на те, щоб не втратити обсяги послуг з тестування на ВІЛ в Україні та забезпечення доступу усім, хто цього потребує. Для цього спільного з колегами ми розробили та впровадили:

  • Telegram-бот для пошуку зручного місця та часу для тестування на ВІЛ;
  • форму обміну даними про послуги з тестування на ВІЛ у профілактичних програмах між усіма провайдерами;
  • дорожню карту для покращення та збільшення кількості наданих послуг з тестування на ВІЛ за ініціативою медичного працівника. 

Щойно з’явилася можливість — поїхали у ряд візитів технічної допомоги, де  працюючи з персоналом та керівниками багатопрофільних лікарень підкреслювали  важливість тестування на ВІЛ. 

Вірю, що в такій команді, завдяки зусиллям лікарів та за підтримки партнерів ми зможемо подолати усі виклики!

 

Ігор Кучерявий, головний фахівець з управління та протидії ВІЛ-інфекції:

2022 рік кинув багато викликів як особистих, так і професійних. Змінилися цінності. Важкі часи чітко окреслили справжніх і не справжніх друзів.

Це був рік з шаленим рухом, рік відкриттів, рік досягнень, рік, який об'єднав не тільки окремих людей, а й колективи, сім'ї, будинки, міста у боротьбі з викликами що впали на народ України. Працюючи в Міждисциплінарній команді м. Києва, я зробив свій внесок у безперебійну роботу сайтів АРТ м. Києва.

Професійним надбанням я вважаю своє повернення до команди Центру громадського здоров'я. Я був щиро радий розділяти з колегами робочі будні, труднощі викликів та радість перемог у 2022 році, і бажаю всім нам зростання і процвітання у 2023 році!

 

Марина Кувшинова, фахівчиня з управління та протидії ВІЛ-інфекції:

2022 рік був непростим, але попри це мені вдалося слідувати своєму покликанню, жити та натхненно працювати.

Пишаюся тим, що наша команда за допомогою партнерів і неймовірних людей у регіонах змогли зберегти, а подекуди й розширити, функціонування програм профілактики ВІЛ-інфекції та догляду і підтримки людей, які живуть з ВІЛ, в Україні.

Цей рік показав, що головне наше завдання — це жити, вірити та робити свою справу якнайкраще, кожен на своєму місці, тоді все буде Україна!

 

Ганна Скороход, фахівчиня з управління та протидії ВІЛ- інфекції:

2022 рік став для мене роком змін та важливих рішень.

У 2022 році я приєдналася до команди Центру громадського здоров’я. 

У цьому році я суттєво змінила погляд на те, що справді є важливим у житті. Для себе вирішила, що головне завдання — це продовжувати жити та не припиняти рухатися до цілей.

Цього року я  познайомилася з дуже щирими та відкритими людьми. Попри різноманітні виклики, ми усією нашою командою, разом з лікарями та партнерами продовжуємо забезпечувати безперервність профілактичних послуг та послуг з догляду за пацієнтами з ВІЛ-інфекцією в Україні в умовах війни.

Насправді за словами про допомогу ховається багато доль людей, котрі всупереч війні продовжують жити, мріяти та кохати.

Я пишаюся тим що разом з колегами стою на варті зміцнення, збереження та захисту здоров’я населення України.

 

Одностайно фахівці відділу говорили про те, що 2022 рік був сповнений викликів та перемог, як особистих, так і професійних. Кожен підкреслив, що командний дух та підтримка одне одного — «суперсила», яка допомагає перемагати кожного дня і обов’язково допоможе Україні вистояти та перемогти у війні.

Команда відділу управління та протидії ВІЛ-інфекції ЦГЗ бажає всім перемог, миру та світла у новому 2023 році!

Інші новини