Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Фахівці ЦЗГ відвідали Одеський ЦКПХ
19.09.2023
15:57

"Наразі в Одеській області запущено всі можливі платформи для вакцинації", — Андрій Пашинний про catch-up кампанію на Одещині

У межах реалізації наздоганяючої вакцинальної кампанії проти кору експерти Центру громадського здоров’я (ЦГЗ) здійснили моніторинговий візит до Одеського обласного центру контролю та профілактики хвороб (ЦКПХ), а також провели зустріч в Департаменті охорони здоров'я ОВА. 

В обговоренні брали участь завідувач відділом імунізації ЦГЗ Андрій Пашинний, лікар-епідеміолог Олена Іваськів, заступник начальника Одеської обласної державної адміністрації Дмитро Радулов, директор Департаменту охорони здоровʼя ОВА Олександр Курмишов, генеральний директор Одеського ЦКПХ Арам Анташян, а також заступник директора Департаменту освіти та науки Одеської ОВА Таїсія Абозіна. 

Під час візиту фахівці ЦГЗ провели оцінку стану реалізації обласного Плану проведення "наздоганяючої" вакцинації дітей проти кору, обговорили координаційний механізм з проведення національної catch-up кампанії, а також комунікаційні аспекти та активну діяльність в межах кампанії.

"Питання вакцинації проти кору надважливе, зважаючи на високий ризик епідемії кору в осінньо-зимовий період 2023-2024 років, а також початок навчального процесу в освітніх закладах. Гарантування  безпечного середовища для громадян у регіоні і запобігання ймовірного спалаху кору — це спільна відповідальність обласного ЦКПХ, департаментів охорони здоров’я, керівників центрів первинної медико-санітарної допомоги та освітян. Наразі в Одеській області запущено всі можливі платформи для вакцинації: пункти та центри вакцинації, мобільні бригади. Для жителів регіону створено всі умови, щоб вони вакцинували дітей проти тяжкого захворювання", — зазначив Андрій Пашинний, завідувач відділу імунізації Центру громадського здоров'я. 

Нагадаємо, що в Україні понад 260 тисяч дітей пропустили щеплення проти кору, паротиту та краснухи відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень. Аби не допустити спалаху кору в Україні, діє "наздоганяюча" вакцинація дітей, які не мають щеплень. 

Вакцинувати дитину можна  у педіатра або сімейного лікаря, дитячих точках "Спільно" у межах партнерства з UNICEF. Разом з цим, в Україні діють 312 мобільних бригад, які забезпечують виїзди до віддалених районів, організованих колективів та маломобільних осіб. Вакцина надається державою безоплатно для дітей і осіб з групи ризику. 

Інші новини