Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Досолювання страв пов'язали з вищим ризиком хронічної хвороби нирок
13.01.2024
09:39

Науковці пов’язали досолювання страв з вищим ризиком хронічної хвороби нирок

Науковці Університету Тулейн у США виявили зв'язок між частотою додавання солі в їжу й вищим ризиком хронічної хвороби нирок. Висновки відповідного дослідження опубліковано в журналі JAMA Network.

Автори дослідження вивчили дані про 465 288 учасників біобанку Британії (UK Biobank) віком від 37 до 73 років, у яких спочатку не було хронічної хвороби нирок. Вони були розділені на кілька категорій залежно від частоти додавання солі в їжу - ніколи, рідко, інколи, зазвичай та завжди.

Учасники самі повідомляли про те, як часто вони додають сіль у готову їжу. Ті, хто часто додавав сіль, з більшою ймовірністю мали вищий індекс маси тіла та знижену швидкість клубочкової фільтрації (основного показника, що характеризує функцію нирок). Також наголошується, що люди зі звичкою досолювати їжу частіше були курцями, страждали на діабет і серцево-судинні захворювання.

Дослідники розрахували вплив ризиків з огляду на такі додаткові фактори, як вік, стать, раса, етнічна приналежність, індекс маси тіла, статус куріння та вживання алкоголю, регулярна фізична активність, високий рівень холестерину, цукровий діабет та інші захворювання.

Протягом періоду спостереження, а це понад 11 років, було зафіксовано 22 031 випадок хронічної хвороби нирок. Ті, хто повідомляв, що інколи, зазвичай і завжди додавав сіль у їжу, мали підвищений ризик розвитку хронічної хвороби нирок порівняно з тими, хто повідомляв, що ніколи або рідко додавав сіль у їжу (скориговані співвідношення ризиків [95-відсоткові довірчі інтервали]: 1,04 [від 1,00 до 1,07], 1,07 [від 1,02 до 1,11] та 1,11 [від 1,05 до 1,18] відповідно).

Науковці роблять висновок, що зменшення додавання солі до страв може сприяти зниженню ризику хронічної хвороби нирок. 

"У цьому груповому дослідженні за участю 465 288 осіб вища частота додавання солі в їжу, за повідомленнями самих пацієнтів, була пов'язана з вищим ризиком розвитку хронічної хвороби нирок. Ці результати показують, що зниження частоти додавання солі в їжу за столом може бути цінною стратегією зниження ризику хронічної хвороби нирок серед населення в цілому. Для підтвердження цих результатів потрібен апостеріорний аналіз або подальші дослідження після клінічних випробувань", - йдеться у науковій роботі.

Під хронічною хворобою нирок мається на увазі протікання патологічних процесів, які призводять до незворотних порушень у роботі нирок та їхньої нездатності виконувати свої функції щодо очищення крові та виведення зайвої рідини.

Нагадаємо, за даними досліджень, майже 90% українців споживають удвічі більше солі, ніж рекомендує ВООЗ, – 12 г на добу замість рекомендованих 5г (близько 1 чайної ложки на добу). 

Раніше Центр громадського здоров’я зібрав поради, як мінімізувати споживання солі.

Читайте також:

Сільниця на вашому столі та інсульт: у чому зв’язок 

Поради, як не переїдати під час свят

Готуймо здорові страви на свята

Інші новини