Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Небезпека підтоплених водойм: нормам не відповідають щонайменше 30% проб води, відібраних в Херсонській, Одеській та Миколаївській областях
21.06.2023
10:26

Небезпека підтоплених водойм: нормам не відповідають щонайменше 30% проб води, відібраних у Херсонській, Одеській та Миколаївській областях

Щонайменше 30% відібраних з поверхневих водойм та зон рекреації проб води у водоймах Херсонської, Одеської та Миколаївської областей не відповідають нормам. 

За даними Міністерства охорони здоров’я з 579 проб не відповідають нормам 185. Під найбільшою небезпекою – Одещина, де зафіксовані найбільш суттєві та постійні перевищення санітарно-хімічних, мікробіологічних і токсикологічних показників.

"За результатами щоденного моніторингу, фахівці фіксують значне мікробне забруднення саме поверхневих водойм, які стосуються Чорного моря, річки та русла Дніпра. Найбільш значні відхилення від показників безпеки згідно з вірусологічними, мікробіологічними та паразитологічними дослідженнями зафіксовано в Одеській області. Центри контролю та профілактики хвороб оперативно інформують органи міського самоврядування про зміну у показниках якості та безпечності води та інформують населення щодо небезпеки та заборони купання. Наразі заборони діють на Одещині, Херсонщині та Миколаївщині", – зазначив заступник Міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

Вздовж річкового русла в зоні підтоплення внаслідок руйнування Каховської ГЕС та вздовж морського узбережжя сформовано близько 40 точок моніторингу води поверхневих водойм в Одеській, Миколаївській і Херсонській областях. Серед небезпечних – сальмонели, ротавірус, яйця та личинки гельмінтів, кишкова паличка. Також у постраждалих областях на базі ЦКПХ сформовано 97 груп оперативного реагування на біологічні, хімічні та радіаційні загрози.

МОЗ закликає громадян відповідально поставитися до власного здоров’я та не купатися у водоймах вищезгаданих областей. Під суворою забороною також вилов риби на цих територіях та збір мертвої риби у місцях масового мору. Ця риба може містити збудники інфекційних хвороб, паразитів чи небезпечні хімічні речовини. Жоден із способів приготування не може зробити таку рибу безпечною.

Читайте також: 

Воду з криниць та каптажів на підтоплених територіях вживати небезпечно: правила безпечного споживання води

Обережно з продуктами та посудом, які зазнали підтоплення: правила перевірки та очищення

Інші новини