Небезпека підтоплених водойм: нормам не відповідають щонайменше 30% проб води, відібраних у Херсонській, Одеській та Миколаївській областях
Щонайменше 30% відібраних з поверхневих водойм та зон рекреації проб води у водоймах Херсонської, Одеської та Миколаївської областей не відповідають нормам.
За даними Міністерства охорони здоров’я з 579 проб не відповідають нормам 185. Під найбільшою небезпекою – Одещина, де зафіксовані найбільш суттєві та постійні перевищення санітарно-хімічних, мікробіологічних і токсикологічних показників.
"За результатами щоденного моніторингу, фахівці фіксують значне мікробне забруднення саме поверхневих водойм, які стосуються Чорного моря, річки та русла Дніпра. Найбільш значні відхилення від показників безпеки згідно з вірусологічними, мікробіологічними та паразитологічними дослідженнями зафіксовано в Одеській області. Центри контролю та профілактики хвороб оперативно інформують органи міського самоврядування про зміну у показниках якості та безпечності води та інформують населення щодо небезпеки та заборони купання. Наразі заборони діють на Одещині, Херсонщині та Миколаївщині", – зазначив заступник Міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.
Вздовж річкового русла в зоні підтоплення внаслідок руйнування Каховської ГЕС та вздовж морського узбережжя сформовано близько 40 точок моніторингу води поверхневих водойм в Одеській, Миколаївській і Херсонській областях. Серед небезпечних – сальмонели, ротавірус, яйця та личинки гельмінтів, кишкова паличка. Також у постраждалих областях на базі ЦКПХ сформовано 97 груп оперативного реагування на біологічні, хімічні та радіаційні загрози.
МОЗ закликає громадян відповідально поставитися до власного здоров’я та не купатися у водоймах вищезгаданих областей. Під суворою забороною також вилов риби на цих територіях та збір мертвої риби у місцях масового мору. Ця риба може містити збудники інфекційних хвороб, паразитів чи небезпечні хімічні речовини. Жоден із способів приготування не може зробити таку рибу безпечною.
Читайте також:
Обережно з продуктами та посудом, які зазнали підтоплення: правила перевірки та очищення