Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Невакцинована дитина захворіла на правець
12.09.2024
13:24

Невакцинована дитина захворіла на правець

10 вересня невакциновану дитину з симптомами правця у важкому стані госпіталізували до відділення інтенсивної терапії одної з лікарень Львівської області.

Десятирічний хлопчик пошкодив гострим предметом палець лівої руки 20 серпня, а через два тижні в нього виникли симптоми правця: болі та судоми у м'язах ніг, порушення мовлення та ковтання, тризм (спазм жувальних м'язів).

Ситуація виникла через відмову батьків вакцинувати дитину проти правця за календарем профілактичних щеплень. Хлопчику надається весь обсяг лікування.

Батьки, нагадуємо: життєво необхідно вчасно вакцинувати дітей проти таких небезпечних інфекційних хвороб, як правець, щоб запобігти важким або й непоправним наслідкам. Ризики смерті від правця без вакцинації, навіть з отриманням медичної допомоги, можуть сягати 80%. Більшість тих, хто одужав, залишаються інвалідизованими, навіть після отримання лікування з використанням найсучасніших методів.

Виникнути правець може після травм із пошкодженням шкірних покривів та слизових оболонок, забруднених спорами збудника. Якщо ви поранилися гострим або іржавим предметом, уламком деревини тощо і в рану потрапив бруд — обов’язково зверніться по медичну допомогу. Звертатись до лікаря необхідно, також при обмороженнях, опіках та укусах тваринами.

Найефективнішим методом запобігання правцю є активна імунізація препаратами, які містять правцевий анатоксин.

Для вчасного отримання всіх доз планової вакцинації дотримуйтеся Календаря профілактичних щеплень (https://tinyurl.com/bdd9jtm2).

Щоб отримати щеплення безоплатно, записуйтеся до свого сімейного лікаря, терапевта чи педіатра, з яким підписали декларацію, або зверніться до найближчого закладу охорони здоров’я.

Вакциновані хворіють на правець майже в 10 разів рідше за невакцинованих. 88,3% випадків правця в Україні за останні десять років — серед або невакцинованих, або щеплених з порушенням календаря щеплень, або в людей, у яких відсутні документальні дані про щеплення.

За сім місяців 2024 року в Україні зареєстровано вісім випадків правця, з яких половина — серед дітей. Один випадок — летальний.

Інші новини