Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Олена Зеленська підбила підсумки Всеукраїнської програми ментального здоров’я "Ти як?" у 2023 році
30.11.2023
11:46

Олена Зеленська підбила підсумки Всеукраїнської програми ментального здоров’я "Ти як?" у 2023 році

Перша леді України Олена Зеленська підбила підсумки роботи Міжвідомчої координаційної ради зі впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я "Ти як?" у 2023 році. 

"Не треба пояснювати, що психічне здоров’я наших людей – це і є та сама стійкість, українська стійкість, яка, з одного боку, стала легендою, а з іншого – її саму треба весь час підтримувати. Бо на ній все тримається", – наголосила перша леді.

У межах засідання відбулася мінівиставка, де міжнародні партнери представили свої проєкти, спрямовані на психосоціальну підтримку населення в регіонах, та відповідні послуги. Кожне з 11 українських міністерств-учасників підбило проміжні результати у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я та презентувало свої проєкти.

Так, пріоритетний проєкт Міністерства охорони здоров’я забезпечив появу сервісу на первинному рівні медичної допомоги – відтепер надати підтримку з ментального здоров’я може більшість сімейних лікарів України.

Олена Зеленська наголосила, що ефективним методом для визначення ментальних потреб українців є соціологічні опитування. Вона навела приклад опитування, яке відбулося на замовлення третього Саміту перших леді та джентльменів, який відбувся в Києві 6 вересня 2023 року. Британська компанія Alligator Digital провела дослідження щодо ментального здоров’я та ставлення до нього в 11 країнах світу, серед яких Аргентина, Бразилія, Велика Британія, Ізраїль, Німеччина, Польща, США, Туреччина, Україна, Хорватія, Японія. Було опитано 11 тис. респондентів віком 13+ (по 1 тис. у кожній країні). "З’ясувалося, що люди в різних країнах визначають однакові загрози й приводи для тривог – від війни до фінансової неспроможності. І, думаю, багато нового дізналася не лише Україна, а й інші країни світу. Наприклад, зруйнувався популярний міф про витривалість молоді – вона дуже емоційною пригнічена. На 10% більше, ніж старше покоління! Отже, є запит на те, щоб і з нею працювати проактивно, не чекати, поки вона сама постукає у двері до психолога. Бо вона може не постукати. Ось це – самостійно звернутися до психолога – залишається глобальною проблемою для всіх вікових груп", – розповіла перша леді.

А дослідження Gradus Research продемонструвало, що лише 6% людей звертаються по психологічну допомогу. Основна причина незвернення по допомогу до фахівців - страх не отримати чи втратити роботу, а понад третина людей каже, що це вплинуло б на репутацію на роботі. Тож відповідальні бізнеси мають допомогти людям зрозуміти, що ніхто їх не засудить і не звільнить, що дбати про ментальне здоров’я - відповідально. 

Окремий важливий напрям у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я цього року – розбудова регіональної координації програми.

"Наступний рік має бути роком максимального поширення ваших проєктів на місцях. Ці послуги мають дійти до кожного українця, хоч би як територіально віддалений він був від центрів. Найперше, де людина шукатиме допомоги, – у своїй громаді, тож маю пропозицію до шановних членів Міжвідомчої координаційної ради під час наступного засідання послухати громади про їхні кейси та імплементацію проєктів у сфері ментального здоров’я. Але для всіх вас, різних відомств, це має бути не конкурс "хто більше чи швидше". Навпаки, це мусить бути вдумлива дружня співпраця. Де всі роблять не одне й те ж, а різні речі, які доповнюють, а не дублюють. Тут так само, як і в порятунку країни: сила – в єдності", – зауважила Олена Зеленська.

Супровід розробки та впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я забезпечує Координаційний центр з психічного здоров'я Кабінету міністрів України за експертного партнерства та підтримки ВООЗ. Майданчиком для ухвалення рішень є Міжвідомча координаційна рада Кабінету міністрів.

Нагадаємо, Центр громадського здоров’я на своїх майданчиках регулярно поширює інформацію про Всеукраїнську програму ментального здоров’я "Ти як?" та ділиться у своїх соцмережах дієвими порадами і вправами для подолання тривожності й загалом підтримки психічного здоров’я. Крім того, фахівці ЦГЗ проводять лекції, вебінари, беруть участь у заходах на тему психічного здоров’я. Одне із завдань Центру - зробити так, щоб людина усвідомлювала, коли їй потрібна психологічна підтримка, коли вона може допомогти собі самостійно. Ми робимо усе можливе, аби тема звернення до фахівця з психічного здоров’я перестала бути табу! 

Інші новини