Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Ольга Гвоздецька: Попри воєнні виклики Україна забезпечує стійкість надання послуг з ВІЛ
22.02.2024
15:47

Ольга Гвоздецька: Попри воєнні виклики Україна забезпечує стійкість надання послуг з ВІЛ

У Брюсселі (Бельгія) відбулася зустріч "ВІЛ/СНІД в Україні, два роки після початку війни. Яка роль для ЄС?". Захід був присвячений протидії ВІЛ/СНІД в Україні у реаліях повномасштабного вторгнення РФ та обговоренню того, як Євросоюз може підтримувати країну на цьому шляху.

Участь у ньому взяли представники міжнародних та неурядових громадських організацій, державних установ, які працюють у сфері охорони здоров’я, зокрема й представники Центру громадського здоров’я.

Як наголосила в.о. заступника гендиректора Ольга Гвоздецька, ЦГЗ є лідером у протидії ВІЛ в Україні впродовж багатьох років. Зокрема, діяльність Центру охоплює низку напрямів: від профілактики зараження ВІЛ до його виявлення з подальшим лікуванням та клінічним спостереженням. 

“Війна завдала значних наслідків українській медичній інфраструктурі та поставила низку викликів перед сектором охорони здоров'я. Незважаючи на це, Україні вдалося забезпечити стійкість надання основних послуг з ВІЛ, зокрема, й для українців, які були змушені покинути свої домівки та переїхати за кордон”, - зазначила вона.

За словами Ольги Гвоздецької, Україні вдалося стримати найзагрозливіші виклики та рішуче рухатися вперед у сфері протидії ВІЛ та стійкості надання медичних послуг людям, які живуть з ВІЛ.

Зокрема, наразі в Україні 83% людей, які живуть з ВІЛ та знають про свій статус, отримують антиретровірусну терапію (АРТ). Водночас, знижене вірусне навантаження мають 95% з них. Це означає, що вірусу у крові настільки мало, що він не визначається за допомогою лабораторних аналізів. 

Також ЦГЗ продовжує координувати надання АРТ українцям, які живуть із ВІЛ за кордоном. Наприкінці 2023 року таку терапію за кордоном отримували 7 тисяч 943 людини.

“Цьогоріч, 24 лютого, мине вже два роки з початку повномасштабного вторгнення Росії до України. Два роки руйнації, але й два роки мобілізації та стійкості українського народу та громадських організацій, а також два роки підтримки партнерів, зокрема Євросоюзу… Завдяки високому рівню інновацій та гнучкості… Україні вдалося забезпечити сталість надання цих послуг для людей з ВІЛ”, - підкреслила Ольга Гвоздецька.

Водночас, вона зауважила, що ефективна відповідь на виклики повномасштабного вторгнення у сфері громадського здоров’я була б неможливою без підтримки донорів та партнерів.

Крім того, Центр продовжує інформувати населення про доступ до послуг з ВІЛ, публікуючи матеріали на своєму веб-сайті та у соцмережах. Зокрема, нещодавно ЦГЗ розповідав про тестування на ВІЛ, доконтактну профілактику ВІЛ та спростовує поширені міфи про цю інфекцію.

 

Інші новини