Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Оперативний план дій по контролю над ситуацією з поліомієлітом в Україні
04.09.2015
18:34

Оперативний план дій по контролю над ситуацією з поліомієлітом в Україні

4 вересня 2015 року відбувся спільний брифінг представників Міністерства охорони здоров'я та представників ВООЗ та ЮНІСЕФ , які представили «Оперативний план дій по контролю над ситуацією з поліомієлітом».

Прекваліфікована лабораторія ВООЗ підтвердила поліовірус cVDPV1 у двох дітей із Закарпатської області. Також підтверджена циркуляція вірусу, що згідно з Міжнародними медико-санітарними правилами  прирівнюється до спалаху поліомієліту. Слід зазначити, що розповсюдження поліовірусу cVDPV виникло в результаті низького охоплення вакцинацією в країні з 2008 року. У 2014 році тільки 49% дітей були повністю вакциновані від поліо, за перше півріччя цього року - 14,1%.

У Міністерстві охорони здоров'я України було прийнято рішення про створення Оперативного штабу з реагування та протидії поширенню захворювання, куди запрошені представники міжнародних організацій ВООЗ і ЮНІСЕФ.

МОЗ визначило першочергові кроки з реагування та протидії розповсюдженню захворювання на поліомієліт в Україні, зокрема:

1. створення Оперативного штабу з реагування та протидії захворювання на поліомієліт, до якого увійдуть представники відповідальних підвідомчих структур та міжнародних організацій ВООЗ і ЮНІСЕФ;

2. якнайшвидше отримання другої партії гуманітарної допомоги вакцин проти поліомієліту;

3. посилення епіднагляду в країні лабораторною мережею ДСЕС;

4. розвезення гуманітарної допомоги вакцин проти поліомієліту, яка вже є в Україні, до регіональних закладів охорони здоров’я;

5. розробка інструкції для роботи медичних працівників, рекомендацій для батьків.

Заступник міністра Ігор Перегінець наголосив, що  тактика проведення рутинної імунізації дітей проти поліомієліту змінюється з профілактичної, як планувалося раніше, до оперативної – як реагування на спалах.

МОЗ нагадує, що вакцина для проведення імунізації дітей вже є в Україні. Уряд Канади за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) закупило 3700000 доз вакцини проти поліомієліту (виробництва "Санофі Пастер", Франція). Перша партія вакцин (1500000 доз) вже надійшла в Україну, друга партія повинна надійти найближчим часом.

 

Інші новини