Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Послуги з лікування ВІЛ-інфекції з 2020 року будуть фінансуватися НСЗУ
26.09.2019
10:26

Послуги з лікування ВІЛ-інфекції з 2020 року будуть фінансуватися НСЗУ

СНІД-центри та інші медзаклади, які надають послуги з лікування, діагностики та супроводу ВІЛ-інфекції мають вчасно підготуватися до початку другого етапу медреформи — наголошує Центр громадського здоров’я.

Вслід за реформою первинної ланки в Україні розпочинаються другий етап медреформи — трансформація спеціалізованої та високоспеціалізованої медичної допомоги. Щоб проговорити основні зміни, які очікують на службу СНІДу вже у наступному році, Центр громадського здоров’я України проводить триденну зустріч з головними лікарями регіональних СНІД-центрів — 24-26 вересня 2019 року.

“Важливо пам’ятати, що в центрі змін та реформ стоїть пацієнт. Ми плануємо оптимізувати медичну допомогу так, щоб пацієнти отримували її вчасно та якісно, не переймалися, що нові правила функціонування можуть залишити їх без ліків чи лікування. Тому наша першочергова мета — вчасно підготувалися до змін у 2020 році, щоб вони не захопили нас зненацька”, — наголосив гендиректор Центру громадського здоров’я України Володимир Курпіта.

Він зазначив, що зміни, котрі впроваджуються у сфері лікування та профілактики ВІЛ-інфекції, йдуть паралельно із загальною трансформацією галузі охорони здоров’я. Перехід на державне фінансування має формуватися за правилами Національної служби здоров’я України (НСЗУ) — єдиного фінансового оператора медичних послуг.

З наступного року система охорони здоров’я переходить із застарілого кошторисного принципу фінансування до моделі стратегічних закупівель. Відповідно до нього, НСЗУ оплачуватиме надання послуг тим медичним закладам, з якими буде укладено договір на надання медичної амбулаторної та стаціонарної допомоги.

Наразі НСЗУ формує пакети медичних послуг, що фінансуватимуться державою. Кожний пакет — це перелік послуг, які пацієнт отримуватиме безоплатно. Обсяг фінансування кожного пакету затверджуватиметься Верховною Радою України.

Для фінансування медичної допомоги у сфері ВІЛ/СНІДу Центр громадського здоров’я спільно з НСЗУ сформував 4 пакети послуг:

  • Лікування та супровід осіб з ВІЛ;
  • Лікування з використанням замісної підтримувальної терапії (ЗПТ);
  • Спеціалізована стаціонарна медична допомога;
  • Паліативна медична допомога.

Детальніше ознайомитися з пакетами послуг — їх обсягом, вимогами до надавача та ключовими показниками ефективності надання послуг можна за посиланням.

Договір з НСЗУ можуть укласти як комунальні, так і приватні медзаклади та отримати фінансування в рамках надання послуг за тим чи іншим пакетом. Для цього медзаклад має відповідати вимогам, зазначеними в пакеті, приєднатися до Електронної системи охорони здоров’я та укласти договір з НСЗУ. Для державних закладів обов’язковою умовою є автономізація — зміна статусу бюджетної установи на комунальне некомерційне підприємство.

Інші новини