Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Препарати для безкоштовного лікування вірусного гепатиту С надходять у регіони: як отримати
05.01.2024
11:02

Препарати для безкоштовного лікування вірусного гепатиту С надходять у регіони: як отримати

У листопаді 2023 року в Україну доставили одну з найбільших партій препаратів для лікування вірусного гепатиту С (далі – ВГС), а саме 16 160 повних курсів софосбувіру/велпатасвіру для лікування дорослих та дітей віком від 12 років, закуплених за кошти державного бюджету 2023 року. 

Вищезгадані понад 16 тисяч курсів - це 92% від загального замовлення 2023 року. Решта ж 8% будуть поставленні в Україну до кінця лютого 2024 року. Препарати розподіленні відповідно до потреб, наданих структурними підрозділами з питань охорони здоров’я областей, та розвезені до опорних лікарень в регіонах.

У грудні 2023 року розпочався перерозподіл препаратів в середині областей для полегшення маршруту пацієнта та сприяння найшвидшому залученню до лікування пацієнтів, які на нього очікують. Цей перерозподіл триватиме й у січні цього року.

Переваги препарату, як приймати та скільки триває курс лікування

Перевага препарату софосбувір/велпатасвір в його універсальності та можливості його призначення без визначення генотипу. А отже і економічній доцільності, адже генотипування – дороговартісне дослідження, яке не здійснюється в рамках пакетів медичних гарантій. Окрім того, препарат рекомендований до використання серед пацієнтів, які мали попередній неуспішний досвід лікування як пегельованими інтерферонами, так і препаратами прямої противірусної дії. Доведена ефективність курсу лікування перевищує 90%.

Препарат зручний для використання: необхідно приймати одну таблетку протягом доби (комбінація двох діючих речовин синтезована в одній таблетці). Стандартний курс лікування становить 3 місяці (84 таблетки), тривалість курсу лікування при особливих станах – не більше 6 місяців.

Окрім того, для раціонального використання препаратів та покращення доступу до лікування пацієнтів, в якості благодійної допомоги до Києва, а також у Київську, Запорізьку, Кіровоградську, Миколаївську, Полтавську, Тернопільську, Черкаську, Чернівецьку, Хмельницьку та Херсонську області доставлено 575 повних курсів лікарського засобу даклатасвір. Він складає комбіновану схему лікування із препаратом софосбувір. Тому поставлений даклатасвір буде укомплектований наявними залишками софосбувіру в регіон, або препаратом софосбувір, який зберігався на складі ДП “Укрвакцина”, пропорційно до наданої гуманітарної допомоги.

Комплекс препаратів софосбувір+даклатасвір, так само як і софосбувір/велпатасвір, є пангенотипною схемою препаратів прямої противірусної дії. Лікування триває протягом 3-6 місяців та потребує разового прийому двох таблеток препаратів за діючими речовинами софосбувір+даклатасвір.

Алгоритм дій для пацієнтів із вірусним гепатитом C

Потреба на бюджетний рік складається з урахуванням наявних та очікуваних пацієнтів. Відповідно пацієнти, виявлені у 2023 році та пацієнти виявлені у попередні роки, отримають препарати, закуплені та поставленні в регіони за кошти держбюджету 2023 року.

Як діяти пацієнтам:

- Якщо у медичному закладі кажуть, що ліків немає, зверніться до головного лікаря для з’ясування причини. 

- Якщо головний лікар не може надати необхідну інформацію, зверніться до структурного підрозділу з питань охорони здоров’я у вашій області.

- Якщо у лікуванні відмовлено на рівні структурного підрозділу з питань охорони здоров’я - повідомляйте про це фахівців Центру громадського здоров’я МОЗ України, звернувшись офіційним зверненням на пошту info@phc.org.ua або електронним листом на електронну пошту ost_vh@phc.org.ua.

У разі неможливості отримати препарати в області за місцем проживання, у випадку відсутності залишків препаратів, Центр радить звернутися до закладів охорони здоров'я інших областей. Інформація про наявні залишки препаратів розміщується на сайті ЦГЗ за посиланням

 

Інші новини