Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Профілактуйте ВІЛ/СНІД - живіть на всі 100%
01.12.2023
08:10

Профілактуйте ВІЛ/СНІД - живіть на всі 100%

ВІЛ-інфекція — це хронічне захворювання, що виникає внаслідок потрапляння в організм вірусу імунодефіциту людини. Вірус вражає імунну систему, порушує захисні функції організму й поступово робить його беззахисним. Та способи захисту від ВІЛ є. До того ж, вони абсолютно безоплатні.

Існує кілька шляхів передачі ВІЛ: 

  • через кров і біологічні рідини; 
  • статевий; 
  • від матері до дитини. 

Відповідно й проводиться профілактика ВІЛ-інфекції:

1. Безпечний секс. Пам’ятайте, що секс має бути захищеним під час кожного сексуального контакту. Тож використовуйте чоловічі або жіночі презервативи у разі вагінального, анального чи орального сексу - захистіть себе від інфікування ВІЛ при контакті з біологічними рідинами.

Тож належним чином та під час кожного сексуального контакту використовуйте презерватив - це один з найефективніших способів захиститися від ВІЛ та інших інфекцій, що передаються статевим шляхом. 

2. PrEP. Доконтактна профілактика (ДКП) інфікування ВІЛ, або PrEP, - це додатковий до бар’єрної контрацепції метод профілактики для людей, які мають високий ризик інфікування ВІЛ.  

Людині потрібно приймати перорально 1 раз на день таблетку антиретровірусного препарату для зниження ризику інфікування ВІЛ. Прийом PrEP та використання презервативів під час кожного сексуального контакту дає понад 99% захисту від інфікування ВІЛ статевим шляхом. 

PrEP ефективний лише за регулярного прийому. Захист від ВІЛ виникає після 7 днів прийому препаратів і руйнується, якщо курс прийому переривають.

PrEP рекомендують приймати усім, хто має ризик інфікування ВІЛ. Це - партнери/-ки ВІЛ-позитивних людей, люди, які надають сексуальні послуги, чоловіки, які мають сексуальні стосунки із чоловіками, , люди, які вживають наркотики ін’єкційно, сексуальні партнери та партнерки людей, які вживають наркотики інʼєкційно, особи, які тримаються в установах виконання покарань та попереднього увʼязнення, особи, звільнені з установ виконання покарань, трансгендерні люди.

Детальну інформацію про PrEP, де його отримати, ви можете знайти за посиланням: https://prep.phc.org.ua/.

3. Безпечна вагітність та пологи. Передача ВІЛ від матері до дитини, або її ще називають вертикальною передачею, може статися під час вагітності, пологів чи грудного вигодовування. Тому жінки й проходять тестування на ВІЛ, коли стають на облік за вагітністю. 

Якщо вчасно діагностувати ВІЛ-інфекцію, регулярно приймати призначені ліки та дотримуватись рекомендацій лікаря, жінка може народити здорових дітей.  

Нагадаємо, поширеність передачі ВІЛ від матері до дитини станом на 01.07.2023 становила 1%. Охоплення вагітних АРТ сягнуло 97,5%.

4. АРТ. Антиретровірусна терапія допомагає знизити рівень вірусного навантаження ВІЛ в організмі настільки, що його неможливо виявити при лабораторному обстеженні. Тим самим, ВІЛ стає неактивним в результаті АРТ і не може передатися статевому партнеру. 

Тобто якщо у вас ВІЛ, ви регулярно приймаєте АРТ, ви досягаєте невизначального рівня вірусного навантаження, як результат - ви не можете інфікувати свого партнера/-ку. Йдеться про принцип "Не визначається значить не передається" (Н=Н).

За статистикою, у 85–90% випадків СНІД розвивається за 7–10 років після інфікування. Утім, цього можна уникнути завдяки своєчасному лікуванню — АРВ-терапії.

Під час АРВ-терапії ліки необхідно приймати щодня протягом усього життя. Переривати терапію не можна, інакше вірус зможе адаптуватися до компонентів ліків і стати невразливим до них. Так він знову почне розмножуватися і вражати вашу імунну систему.

5. Постконтактна профілактика ВІЛ. Після ризикованого контакту людина повинна якомога швидше звернутися до лікаря (але не пізніше ніж через 72 години) й отримати постконтактну профілактику інфікування ВІЛ. 

Які контакти вважаються ризикованими? Такі, внаслідок яких могло статися інфікуваня ВІЛ. Наприклад, незахищені статеві контакти, контакти під час  професійної діяльності - поранення гострими інструментами, зброєю, забрудненими кров’ю або іншими потенційно небезпечними біологічними рідинами (йдеться про медиків, військових, правоохоронців).

6. Безпечне вживання ін’єкційних наркотиків. Звичайно, найкраще рішення - взагалі не вживати наркотики. Але якщо ви вживаєте наркотики ін’єкційно, використовуйте стерильні інструменти, голки та шприци.У жодному разі не користуйтеся чужим нестерильним інструментарієм!

Пам’ятайте, що профілактика - найкращі ліки!

Інші новини