Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Рекомендації щодо оцінки кардіограм пацієнтів з хіміорезистентним туберкульозом при лікуванні новими препаратами
22.05.2017
20:32

Рекомендації щодо оцінки кардіограм пацієнтів з хіміорезистентним туберкульозом при лікуванні новими препаратами

Наразі в Україні доволі гостро постає проблема моніторингу лікування пацієнтів, хворих на стійкі до ліків форми туберкульозу. Внаслідок тривалого лікування  (близько 20 місяців), такі пацієнти страждають від побічних дій ліків, що серйозно загрожує їхньому здоров’ю. Важливим є аналіз даних стану здоров’я пацієнта, як до початку лікування, так і під час його проведення, зокрема аналіз серцевої діяльності пацієнта.  Перед початком лікування хворого новими препаратами лікар зможе врахувати особливості стану здоров’я пацієнта та призначити йому правильну схему лікування.

Обстеження серцевої активності пацієнтів, хворих на хіміорезистентний туберкульоз, є одним із ключових елементів моніторингу лікування пацієнтів. Саме тому фахівці Нідерландської королівської спілки протидії туберкульозу (KNCV), в рамках проекту Challenge TB, розробили рекомендації щодо оцінки результатів електрокардіограм для пацієнтів, хворих на резистентні до ліків форми туберкульозу. В розробці експертної оцінки, адаптації та підготовці україномовної версії документу також брали участь спеціалісти міжнародної організації PATH. Документ вже був протестований під час тренінгу для лікарів-фтизіатрів, до якого також долучилися національні експерти з Центру громадського здоров'я МОЗ України. 

Далеко не всі протитуберкульозні заклади України мають у своєму штаті кардіолога, тому розробка детальної покрокової інструкції та екомендацій щодо оцінки результатів електрокардіограми для пацієнтів з хіміорезистентним туберкульозом значно прискорить ведення моніторингу таких пацієнтів і дозволить зберегти їм здоров’я. Рекомендації також дозволять уникнути небажаних та небезпечних побічних дій при лікуванні новими препаратами.

Розробники документу вважають, що він буде корисним для всіх лікарів, що ведуть випадки хіміорезистентного туберкульозу під час лікування новими препаратами

«Рекомендації щодо вимог до вимірювання скоригованого інтервалу QT при моніторингу ЕКГ в ході впровадження нових препаратів і короткострокових схем резистентних форм туберкульозу»

Завантажити документ:

Українською мовою

Російською мовою

Англійською мовою

Інші новини