Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Результати візиту Нацради з питань протидії ТБ і ВІЛ/СНІДу до Донецької та Луганської областей
19.08.2016
21:24

Результати візиту Нацради з питань протидії ТБ і ВІЛ/СНІДу до Донецької та Луганської областей

Спеціалізовані обласні медичні заклади для лікування хворих на туберкульоз та ВІЛ-інфекцію/СНІД залишилися на окупованій території Донецької та Луганської областей, що суттєво обмежило доступ до надання медичної допомоги пацієнтам на підконтрольній Уряду України території.

З метою контролю над ситуацією, що склалася на підконтрольних Уряду України територіях Донецької та Луганської областей, 9-11 серпня 2016 року Нацрада з питань протидії ТБ і ВІЛ/СНІДу зробила моніторинговий візит до зазначених регіонів.

Участь у візиті від МОЗ України брала головний спеціаліст відділу моніторингу і оцінки Управління громадського здоров’я Чибісова Ірина Володимирівна. Від УЦКС - лікар-фтизіатр відділу планування та надання медичної допомоги хворим на туберкульоз Дюжева Олена Сергіївна та лікар-інфекціоніст відділу планування та надання медичної допомоги хворим на ВІЛ-інфекцію/СНІД Стариченко Тетяна Михайлівна.

Упродовж візиту представники Нацради зустрілися з керівниками департаментів охорони здоров’я Донецької і Луганської обласних державних адміністрацій та членами обласних координаційних рад з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу, відвідали Донецький обласний центр профілактики та боротьби зі СНІДом у Слов’янську, Луганський обласний центр профілактики і боротьби зі СНІДом у Сєвєродонецьку та протитуберкульозні заклади.

Результати візиту свідчать про наступне:

Донецька область

Департаментом охорони здоров'я Донецької обласної державної адміністрації (ДОЗ ОДА) вжиті зусилля для відновлення роботи Донецького обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІДом (ДОЦ СНІД) на території, підконтрольній Уряду України. У травні 2016 року в  м. Слов’янськ Донецької області відновлено роботу ДОЦ СНІДу, виділено приміщення де проводиться поточний ремонт, вирішено питання щодо забезпечення закладу фахівцями, розпочата процедура тендерної закупівлі обладнання для оснащення лабораторії діагностичним обладнання тощо. На завершальному етапі закупівля комп'ютерної техніки, меблів за кошти, які надані ВБО «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» (100 тис. гривень) для відділу МіО.

Відновлено порядок надання медичної допомоги ВІЛ-інфікованим. Антиретровірусну терапію (АРТ) в області отримують 5 355 пацієнтів, в поточному році залучено 832 нових пацієнтів (48,7% від запланованих обсягів). Успішно функціонують 22 сайти АРТ на базі закладів охорони здоров’я первинного та вторинного рівнях надання медичної допомоги.

Для визначення ефективності антиретровірусного лікування (АРВ), організовано обстеження пацієнтів на визначення СД4 лімфоцитів та рівня вірусного навантаження ВІЛ, що проводиться у лабораторії Харківського обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІДом.

З липня 2016 року організовано доставку частини АРТ препаратів, які надходять в область за кошти гранту Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією (ГФ), безпосередньо в південний регіон області (м. Маріуполь) та в північний (м. Слов'янськ). Забезпечено своєчасну видачу препаратів на сайти з ДОЦ СНІДу та КУ «Маріупольська міська лікарня №4 ім. І. К. Мацука».

Проведена підготовка для відновлення виплати державної соціальної допомоги ВІЛ-інфікованим дітям, яка розпочинається з серпня 2016 року.

З жовтня 2014 року уповноваженим та відповідальним за організацію надання протитуберкульозної допомоги населенню наказом Департаменту охорони здоров’я ДОЗ ОДА визначений КЛПУ «Міський протитуберкульозний диспансер м. Краматорськ». Всі хворі на туберкульоз 100% забезпечені протитуберкульозними препаратами І та ІІ ряду за кошти Державного бюджету та гранту ГФ. Разом з тим протитуберкульозні препарати зберігаються віддалено що створює низку проблем стосовно питань з фармменеджменту.

Впроваджено та забезпечено доступність для населення області сучасних швидких методів виявлення та діагностики туберкульозу: на базі закладів що надають медичну допомогу хворим на туберкульоз встановлено 4 системи «Geen Xpert» для молекулярно-генетичної діагностики туберкульозу (2 системи придбані за кошти БФ «Розвиток України», 2 – за кошти гранту ГФ та 1 – за кошти МО «Лікарі без кордонів» для пенітенціарного сектору). У той же час не вирішено питання щодо охоплення хворих на туберкульоз діагностичним обстеженням на системі «Васtec» для прискореної діагностики туберкульозу.

З жовтня 2014 року налагоджена співпраця з регіональними фахівцями Товариства Червоного Хреста України та благодійною організацією «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» щодо медико-соціальної підтримки та супроводу хворих на туберкульоз на амбулаторному етапі за кошти гранту ГФ.

Луганська область

Розпорядженням голови обласної державної адміністрації – керівником обласної військово-цивільної адміністрації від 18.05.2016 №283 року затверджено обласну цільову соціальну програму протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу в Луганській області на 2016-2018 роки. Створена координаційна рада з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу, розпорядження від 25.05.2016    № 297 «Про внесення змін до складу обласної координаційної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу та Положення про неї».

З метою підвищення якості надання медичної допомоги, ефективного використання ресурсів 02.04.2015 року проведено перереєстрацію в м. Сєвєродонецьк Луганського обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІД (ЛОЦПБСНІД) на підконтрольній Україні території Луганської області. Успішно функціонують 4 сайти АРТ на базі закладів охорони здоров’я вторинного рівня надання медичної допомоги.

Станом на 01.07.2016 р. під диспансерним наглядом в закладах служби СНІДу Луганської області перебувало 1994 ВІЛ-інфіковані особи, отримували АРТ 1328 осіб, з них 43 – діти до 18 років. Для забезпечення безперервного отримання АРТ пацієнтами з ВІЛ-інфекцією з ЛОЦПБСНІД передаються препарати на сайти АРТ.

Лабораторний моніторинг ефективності АРВ лікування, визначення СД4 лімфоцитів та рівня вірусного навантаження ВІЛ на даний час здійснюється лабораторією Харківського обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІДом. Вирішується питання щодо організації та оснащення лабораторії з діагностики ВІЛ-інфекції. З 01.08.2016 року відновлено роботу клініко-біохімічної лабораторії.

Для надання медичної допомоги хворим на туберкульоз у Луганській області створено обласний протитуберкульозний диспансер, на базі якого, за сприянням ДОЗ ОДА, незважаючи на важку ситуацію в регіоні, облаштована низькотемпературна камера що забезпечило належні умови для зберігання протитуберкульозних препаратів на сучасному рівні.

Впроваджено та забезпечено доступність для населення області сучасних швидких методів виявлення та діагностики туберкульозу. У той же час не вирішено питання щодо охоплення хворих на туберкульоз діагностичним обстеженням на системі «Васtec» для прискореної діагностики туберкульозу.

Усі хворі на туберкульоз 100% забезпечені протитуберкульозними препаратами І та ІІ ряду за кошти Державного бюджету та гранту ГФ.

Контрольоване лікування на амбулаторному етапі забезпечується на базі фтизіатричних кабінетів установ первинної ланки (16 кабінетів). Налагоджена співпраця та впроваджуються програми з регіональними відділеннями Товариства Червоного Хреста України та благодійною організацією «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» щодо медичного супроводу хворих з груп ризику та забезпечення контрольованого лікування хворих на туберкульоз на амбулаторному етапі що впроваджується за кошти гранду ГФ.

Регіонам надається благодійна міжнародна допомога, яка здійснюється «Альянс громадське здоров’я», Товариством Червоного Хреста України, ВБО «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД», БФ «Розвиток України», МО «Лікарі без кордонів» та МБФ «Фонд Вільяма Дж. Клінтона» тощо.

Таким чином, не зважаючи на складні обставини, які виникли, Департаментами охорони здоров'я Донецької та Луганської обласних державних адміністрації вжити зусилля щодо відновлення роботи двох служб.

Інші новини