Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Робоча зустріч «Регіональна специфіка боротьби з туберкульозом»
20.07.2018
14:30

Робоча зустріч «Регіональна специфіка боротьби з туберкульозом»

16 липня 2018 року в м.Братислава (Словацька Республіка) відбулася робоча зустріч експертів «Регіональна специфіка боротьби з туберкульозом», організована Міністерством охорони здоров’я Словацької Республіки. Темою заходу стало подолання туберкульозу в Європейському регіоні.

Учасники зустрічі обговорили особливості боротьби з туберкульозом в межах країни та Європейському регіоні в цілому, найбільші проблеми та спільні заходи в подоланні ТБ (виклики, новітні препарати, вакцини, доступ до лікування та ін.).

Участь в зустрічі взяли експерти з Польщі, Словаччини, Угорщини, Словенії, Чехії, Вірменії, України, Франції та Європейського Бюро ВООЗ.

За інформацією Мартіна Ван ден Бума, експерта Європейського Бюро ВООЗ, в  2016 році в Європі захворіло 290 тис. осіб: з них 32 тис. дітей, 87 тис. жінок. Померли від ТБ 26 тис. хворих на туберкульоз, з них 4 800 дітей. Як зазначив експерт, на фоні зниження числа випадків туберкульозу та смертності від туберкульозу в Європі зростає кількість випадків мультирезистентного туберкульозу, ко-інфекції ТБ/ВІЛ та  смертність ко-інфекції ТБ/ВІЛ. Кожен п’ятий випадок туберкульозу в Європі – мультирезистентний туберкульоз, а кожен восьмий – туберкульоз поєднаний з ВІЛ-інфекцією.

В своїх виступах фахівці підкреслили, що ситуація з ТБ в Європі загалом контрольована. Крім того, спостерігається загальна тенденція до зниження захворюваності на туберкульоз в Європі. Зокрема, за даними 2015 року в Чехії захворюваність становила 4,9 на 100 тис. населення, в Австрії – 7,3; в Угорщині – 8,0, в Польщі – 17,0. В 2017 році в Словаччині було виявлено 249 випадків туберкульозу. Для таких країн, як Словаччина, Словенія, Угорщина, Польща, Австрія, Чехія актуальною проблемою є висока захворюваність серед ромського населення, в т.ч. серед дітей ромської національності.

За словами Юрія Варченка, головного фахівця з профілактики та нагляду за ТБ відділу координації програм лікування туберкульозу ЦГЗ, який представляв Україну, якщо порівнювати с країнами ЄС, то в нашій державі висока захворюваність серед населення. Можна також говорити про недостатню ефективність лікування та пізню діагностику туберкульозу в Україні. «Проте також існує стійка тенденція до зниження захворюваності на туберкульоз, покращення ефективності лікування як чутливого, так і резистентного туберкульозу, - сказав Варченко. – Наразі в державі впроваджуються  нові режими лікування, закуповуються нові протитуберкульозні препарати та відбувається покращення діагностики туберкульозу».

Станіслав Шпанік, державний Секретар Міністерства охорони здоров’я Словацької Республіки та Іван Соловіч, керівник Національного інституту туберкульозу, легеневих захворювань та торакальної хірургії зазначили, що контроль ситуації з туберкульозом в Європейському регіоні залежить від ефективної стратегії профілактики, ранньої діагностики, лікування туберкульозу.

На думку експертів, невідкладні заходи слід здійснювати в напрямку скринінгу, профілактичного лікування туберкульозу серед контактних осіб та вразливих груп населення. Також важливим є мультисекторальний підхід, адресований соціально-економічним, культуральним детермінантам хвороби.

В ході дискусії пріоритетними викликами в боротьбі з туберкульозом, актуальними для країн ЄС, експерти визначили профілактику, виявлення і лікування латентної туберкульозної інфекції, туберкульоз таких ключових груп, як ромське населення, мігранти, соціально дезадаптовані особи, особи з коморбідністю ВІЛ- гепатит-цукровий діабет та туберкульоз у дітей.

Для подолання туберкульозу в Європейському регіоні необхідним залишається інтегрований підхід до всіх аспектів із залученням якнайширшого кола зацікавлених сторін, в т.ч. неурядового сектору, спільнот, політичної та фінансової адвокації, а також іноваційно-наукової діяльності.

В результаті проведеної зустрічі було визначено спільну позицію щодо впровадження ефективних заходів з ліквідації туберкульозу в Європейському регіоні.

Зустріч відбулася в рамках головування Словаччини у Вишеградській групі в 2018-2019 роках.

 

 

Інші новини