Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
09.08.2019
14:35

Розроблений фахівцями ЦГЗ план боротьби з опроміненням радоном затвердять у Кабміні

Міністерство охорони здоров’я України оприлюднило проект акта Кабміну, що передбачає затвердження плану заходів щодо зниження рівня опромінення населення радоном та продуктами його розпаду, мінімізації довгострокових ризиків від поширення радону в житлових та нежитлових будівлях, на робочих місцях на 2020–2024 роки.

Майже 19% житлового фонду України не відповідає вимогам щодо вмісту радону у повітрі приміщень. Більше 75% сумарної дози від усіх джерел опромінення у населення формується за рахунок природного радіоактивного газу – радону-222, який утворюється при радіоактивному розпаді природних радіонуклідів уранового ряду. Високі дози опромінення спричиняють додатковий ризик захворювання на рак легень.

За результатами досліджень і прийнятими у світовій практиці методами оцінки, смертність від раку легень спричиненого радоном-222 у повітрі приміщень на території України обумовлює до 8 тисяч випадків щорічно.

Прямі збитки для країни за рахунок скорочення працездатного населення через смертність складають більше 440 мільйонів гривень у рік.  Непрямі збитки складають 0,8 - 1 мільярд гривень у рік. Таким чином, сумарний збиток від радону у повітрі приміщень для України може сягати 1,5 мільярдів гривень у рік.

Проект  акта «Про затвердження Плану заходів щодо зниження рівня опромінення населення радоном та продуктами його розпаду мінімізації довгострокових ризиків від пошкодження радону в житлових та нежитлових будівлях, на робочих місцях на 2020-2024 роки» розроблений фахівцями Центру громадського здоров’я України з метою зменшення ризиків виникнення онкологічних захворювань, повʼязаних з опроміненням населення та забезпечення виконання завдання 3.4 Цілей Сталого Розвитку України.

«Достатньо сказати що другою причиною виникнення раку легенів після куріння є радон. Щодня багато людей підпадають під вплив радону в будинках, де вони живуть і працюють. Щоб зменшити вплив радону на організм, важливо, щоб національні і територіальні органи влади мали методи і володіли  інструментами, заснованими на надійних наукових даних і правильній політиці громадського здоров'я» – пояснює начальник відділу епіднагляду за неінфекційними хворобами та факторами навколишнього середовища Центру громадського здоров’я Анатолій Оперчук.

Із самим текстом проекту акта та планом заходів можна ознайомитися за посиланням. Закликаємо долучатися до обговорення та брати активну участь у формуванні пропозицій.

Зауваження та пропозиції приймаються Директоратом громадського здоров'я МОЗ України протягом місяця з дня оприлюднення у письмовому або електронному вигляді на адресу: 01601, м. Київ, вул. Грушевського, 7.

Контактна особа: Ганжа Ірина Миколаївна, тел. 253-82-66, e-mail: iryna.ganzha@gmail.com.

Інші новини