Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Що робить Україна для подолання туберкульозу
22.03.2019
13:49

Що робить Україна для подолання туберкульозу

Питання боротьби з туберкульозом роками залишається актуальним не лише в Україні, а й у всьому світі. Проте міжнародна спільнота демонструє позитивні результати з подолання цієї хвороби. Ліквідація туберкульозу цілком реальна вже у найближче десятиліття, але за певних умов.

У вересні 2018 р. у Нью-Йорку відбулася перша в історії нарада високого рівня Генасамблеї ООН з туберкульозу на тему: «Об’єднані для викорінення туберкульозу: заходи реагування на глобальну епідемію».

Більшість експертів вважає, що ця зустріч стала переломною подією в боротьбі з туберкульозом. Саме на ній очільники держав схвалили масштабну політичну декларацію, яка сприятиме удосконаленню підходів до ліквідації ТБ та нарощуванню інвестицій у цій сфері. Як наслідок — буде врятовано мільйони життів.

Досить приємно, що Україна долучилася до цього процесу. І не тільки на папері. Сьогодні політична підтримка боротьби з туберкульозом у нашій країні не є декларативною. Витрати державного бюджету для подолання ТБ за останні роки зросли більш ніж утричі й 2018 р. склали майже мільйон гривень.

Ефективне об’єднання державних структур та неурядових організацій дало змогу залучили до цієї сфери ще 785 млн грн додаткових коштів донорів, зокрема Глобального фонду. Завдяки цьому фактично всі пацієнти з туберкульозом, що лікуються амбулаторно, змогли скористатися такими послугами, як отримання препаратів за місцем проживання, психологічна та юридична допомога, оплата дорогих методів діагностики, отримання продуктових наборів тощо.

Україна повністю фінансує закупівлю ліків для лікування туберкульозу. Значну роль тут відіграла реформа системи закупівель лікарських засобів у Міністерстві охорони здоров’я.

У червні 2018 р. в Україні зареєстровано сучасний протитуберкульозний препарат бедаквілін, а в лютому цього року — деламанід. Завдяки змінам, які демонструє країна на шляху викорінення туберкульозу, та активній адвокаційній кампанії Центру громадського здоров’я ми здобули гарантію постачання більше 8 000 курсів бедаквіліну для лікування хворих на МРТБ безкоштовно.

З метою покращення якості лікування заклади охорони здоров’я України мають змогу користуватися міжнародними клінічними протоколами, що відповідають принципам доказової медицини. У 2018 р. фактично всі протитуберкульозні заклади затвердили нові клінічні протоколи.

Велику увагу приділяє Україна вчасному виявленню хворих на туберкульоз. Система GeneXpert, що дає змогу діагностувати ТБ і виявити стійкість до рифампіцину за дві години, буде доступна у всіх госпітальних округах вже у І кварталі 2019 р.

Показники ефективності лікування в нашій країні за останні роки значно покращилися. Ми досягли європейського рівня лікування туберкульозу, чутливого до протимікробних препаратів. Пріоритетом для фахівців з громадського здоров’я сьогодні є лікування мультирезистентного туберкульозу, який поки важко подолати. Зокрема, уряд затвердив Національний план дій щодо боротьби зі стійкістю до протимікробних препаратів і в країні є новітні протитуберкульозні препарати. Тож ми на порозі революційних змін у боротьбі з туберкульозом!

Інші новини