Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Круглий стіл та акція «Настав час» відбулися у парламенті з нагоди Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом
21.03.2019
17:37

Круглий стіл та акція «Настав час» відбулися у парламенті з нагоди Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом

21 березня, напередодні Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом, біля Верховної Ради України відбулася публічна акція «Настав час»: перед будівлею парламенту встановили 4-метрову інсталяцію у вигляді годинника, на циферблаті якого замість цифр були зазначені основні меседжі боротьби з туберкульозом, актуальні для України.

Захід організовано в рамках всесвітньої інформаційної кампанії It’s time, анонсованої цього року глобальним Партнерством «Зупинимо туберкульоз» для привернення більшої уваги громадськості та високопосадовців до проблеми туберкульозу.

Під час прес-брифінгу організатори повідомили, що в Україні щороку помирає від туберкульозу майже 3 700 людей, кожного дня — близько десяти пацієнтів. Непрямі економічні збитки від цього становлять понад $12 млн на рік. І хоча в останні роки є певне поліпшення, Україна залишається однією з країн із найвищим тягарем туберкульозу з множинною лікарською стійкістю — найтяжчої форми ТБ, лікування якої більш тривале, дороге та менш ефективне. До того ж, за даними ВООЗ, близько 23% випадків захворювання в Україні не виявляють.

Для покращення ситуації Кабмін розробив середньостроковий стратегічний документ — Загальнодержавну цільову програму протидії ТБ, яка наразі перебуває на розгляді комітетів Верховної Ради.

«Загальнодержавна програма протидії ТБ, яку ми сьогодні обговорюємо, є не тільки документом, що формує напрямок та створює засади протитуберкульозної боротьби в країні, але й має бути частиною системи підзвітності виконання зобов’язань, які взяла на себе Україна під час Наради високого рівня Генасамблеї ООН у вересні 2018 р. Настав час починати впровадження цих зобов’язань щодо виявлення, лікування, подолання стигми по відношенню до людей з ТБ. Думаю, для цього дуже важливою є співпраця відповідальних урядових органів з громадянським суспільством, з парламентарями. Саме об’єднання наших спільних зусиль є тією рушійною силою, яка дасть змогу країні суттєво змінити ситуацію із захворюванням», — зазначив Сергій Кіраль, народний депутат, голова Парламентської платформи боротьби з туберкульозом.

Під час національного круглого столу у Верховній Раді, який відбувся перед брифінгом, народні депутати, керівники державних органів влади, міжнародні експерти, представники громадських та пацієнтських організацій обговорили ситуацію с туберкульозом у країні та наголосили, що вже третій рік Україна живе без чинної, затвердженої парламентом, загальнодержавної програми, і це вкрай негативно позначається на ефективності протидії епідемії. Для нашої країни розв’язання цієї проблеми є питанням національної безпеки і потребує комплексного та міжгалузевого підходу на всіх рівнях.

«Ліквідація туберкульозу до 2030 р. є спільним наміром усього людства. Наразі в Україні зберігається тенденція до зниження захворюваності на нові випадки та рецидиви туберкульозу. Минулого року їхня кількість зменшилась на 800 порівняно з 2017 р. Сьогодні Україна повністю фінансує закупівлю ліків від туберкульозу, а завдяки закупівлям через міжнародні організації нам вдалося збільшити їхню кількість майже у 40 разів. Наприклад, препарат лінезолід міжнародні організації минулого року закупили за ціною $0,27, а МОЗ України у 2014 р. цей самий препарат купляв за $2,85», — розповіла д-р Уляна Супрун, в. о. міністра охорони здоров’я України.

Учасники заходу обговорили проблеми, з якими сьогодні стикаються люди, хворі на туберкульоз. Про власний досвід подолання хвороби та проблеми інших пацієнтів розповіла під час брифінгу людина, яка перемогла туберкульоз і тепер допомагає це зробити іншим, голова організації TB People Ukraine Ольга Клименко: «Важливо, щоб люди, які проходять лікування, могли розраховувати на всю необхідну людську та професійну підтримку, щоб успішно закінчити його. За 25 років епідемії ТБ ми не знали більш активної підтримки на національному рівні, ніж сьогодні. Ще пару років тому єдине правило лікування було „тотальна ізоляція“. Система, яку руйнували і не змінювали роками, за два роки показує ефективні позитивні зміни. Амбулаторне лікування, закупівля послуг соціального супроводу за кошти місцевих бюджетів, доступ до нових препаратів. Але для того, щоб ці зміни стали системними, нам необхідна національна програма, яка закріпить їх на законодавчому рівні. Тисячі пацієнтів очікують цих змін. Сподіваюсь, що всі, від кого залежить прийняття рішення, будуть пам’ятати про те, що за ними — тисячі життів».

У багатьох розвинених країнах уже відмовилися від практики тривалої госпіталізації через високий ризик перехресного зараження пацієнтів, а також через проблеми, з якими стикаються хворі, котрі надовго випадають із соціального життя. Пацієнтоорієнтовані підходи, котрі впроваджують зараз в Україні, передбачають, зокрема, перехід на амбулаторне лікування, якщо немає спеціальних застережень.

 «Найбільшу небезпеку для оточуючих несе пацієнт, у якого не виявлено туберкульозу, а найкращою профілактикою в цьому випадку стає якнайшвидше виявлення ТБ та призначення протитуберкульозної терапії», — наголосив Віктор Ляшко, перший заступник генерального директора Центру громадського здоров’я МОЗ України.

«За кошти Глобального фонду та інших донорів Україна зробила значні кроки в напрямку подолання проблеми туберкульозу. В умовах переходу країни від донорського на державне фінансування протитуберкульозних заходів вкрай важливо не втратити наші здобутки. Законопроект № 9467 забезпечує впровадження орієнтованого на потреби пацієнта підходу до вирішення проблеми туберкульозу, дотримання прав пацієнтів та членів їхніх родин, залучення громад і спільнот до подолання епідемії туберкульозу, як того вимагають міжнародні стратегії та рекомендації», — поінформував Захедул Іслам, директор департаменту лікування, закупівель та управління поставками Міжнародного благодійного фонду «Альянс громадського здоров’я», що координує в Україні роботу організацій громадянського суспільства з міжнародним рухом парламентарів «Глобальний Кокус проти туберкульозу» та здійснює технічну підтримку діяльності Парламентської платформи боротьби з туберкульозом.

Інші новини