Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Семінар із застосування нових режимів лікування та нових протитуберкульозних препаратів
03.08.2018
11:30

Семінар із застосування нових режимів лікування та нових протитуберкульозних препаратів

26 липня в Черкасах відбувся семінар із застосування нових режимів лікування та нових протитуберкульозних препаратів за участю фахівців Центру громадського здоров’я, лікарів стаціонарних відділень Черкаського обласного протитуберкульозного диспансеру та представників  благодійної організації «Від серця до серця».

Юрій Варченко, головний фахівець з профілактики і лікування туберкульозу Центру громадського здоров’я відзначив, що за даними когорти 2015 року, показники перерваного лікування серед пацієнтів з мультирезистентним туберкульозом в Черкаській області найнижчі в країні. Результати лікування резистентного туберкульозу в регіоні також кращі, ніж в інших областях України, проте не досягли показника ВООЗ (не менше 75% ефективного лікування мультирезистентного туберкульозу).

«Підвищення ефективності лікування наразі можливе завдяки впровадженню нових підходів до лікування, а шанс на одужання у хворих на туберкульоз з розширеною резистентністю з’являється лише при застосуванні таких нових протитуберкульозних препаратів як бедаквілін та деламанід», - зазначив Юрій Варченко.

Дар’я Левандовська, головний позаштатний фтизіатр Управління охорони здоров’я Черкаської обласної адміністрації: «В першому півріччі 2018 року відзначається зростання захворюваності  серед загального населення, а саме серед  безробітних, контактних осіб та дітей порівняно з аналогічним періодом 2017 року.  Це свідчить про покращення  виявлення туберкульозу серед населення в Черкаській області, але й про недостатні заходи профілактики цієї недуги».

За словами Світлани Краснодимської, координатора напрямку ДОТ-супроводу пацієнтів, що реалізується в рамках програмної діяльності за підтримки Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом і малярією на 2018-2020 рр., з початку 2018 року вдалося залучити до програм супроводу 245 пацієнтів з чутливим та резистентним туберкульозом завдяки високому рівню координації діяльності з регіональною фтизіатричною службою та первинною ланкою медичної допомоги.

 Учасники семінару відзначили необхідність координації зусиль в подолання туберкульозу на центральному і регіональному рівні та висловили побажання ініціювати затвердження нових клінічних протоколів лікування хворих на туберкульоз  відповідно до наказу МОЗ України №1422  від 29.12.2018 р. в Черкаському регіоні.

 

Інші новини