Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Шлях до успіху: регіональний діалог  країн-реципієнтів гранту Глобального фонду
01.10.2015
18:35

Шлях до успіху: регіональний діалог країн-реципієнтів гранту Глобального фонду

28-30 вересня 2015 року у м.Тбілісі Грузія відбувся регіональний діалог "Шлях до успіху" щодо успішного переходу до державного фінансування програм ВІЛ та ТБ в період зменшення міжнародної донорської підтримки у Східній Європі та Центральній Азії (СЄЦА).

Організаторами заходу виступили Глобальний фонд для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією, Міністерство праці, охорони здоров’я та соціального захисту Грузії,   Євразійська мережа зменшення шкоди, Європейське бюро ВООЗ, Об’єднана програма ООН з ВІЛ/СНІД (UNAIDS), Управління ООН наркотиків та злочинності (UNODC) та Програма розвитку ООН (UNDP).

До обговорення долучилися представники високого рівня міністерств охорони здоров'я з країн-реципієнтів грантів Глобального фонду, двосторонніх і багатосторонніх донорів, міжнародних та громадських організацій. Міністерство охорони здоров’я України делегувало  до участі у даному заході професора Наталію Нізову,  директора ДУ «Український центр контролю за соцхворбами МОЗ України» - основного виконався гранту Глобального фонду в Україні. Від України у зустрічах високого рівня також взяли участь представники Управління боротьби з незаконним обігом наркотиків МВС України, ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ», МБФ «Міжнародний альянс з ВІЛ/СНІД в Україні», «Євразійської мережі людей, які вживають наркотики» та представники інших ВІЛ-сервісних організацій.

Почиаючи з 2002 року інвестиції зовнішніх донорів, зокрема Глобального фонду у регіони Східної Європи та Центральної Азії (СЄЦА), сприяли значному прогресу у боротьбі з ВІЛ і туберкульозом, розвиваючи сприятливі умови для зміцнення системи охорони здоров'я та розвитку громад. Ці успіхи не могли б відбутися без тісної співпраці між усіма партнерами, у тому числі технічними агентствами і неурядовими організаціями. Тим не менш, країни-реципієнти у Східній Європі та Центральній Азії продовжують стикатися з серйозними проблемами у протидії захворюванням, і в даний час демонструють найвищі темпи зростання випадків ВІЛ та МРТБ у світі.

Регіональний діалог дав можливість представникам урядів країн та донорам заявити про свої зобов'язання підтримувати і, при необхідності, розширювати масштаб діяльності в галузі протидії ВІЛ та ТБ, а також сприяв обміну передовим досвідом у державному фінансуванні програм протидії ВІЛ та ТБ та перегляду державних політик щодо досягнення максимальної ефективності та фінансової доцільності програм.

Особливу увагу в процесі дискусій учасники приділили стійкості програм зменшення шкоди для споживачів ін’єкційних наркотиків та ролі спільнот у розробці стратегії стійкості програм на національному рівні. У своєму виступі виконавчий директор Глобального фонду Марк Дайбл зазначив, що після 2017 року Глобальний фонд не залишає регіон і планує продовжувати надавати технічну підтримку країнам з тягарем ВІЛ-інфекції та туберкульозу.  Значний акцент було зроблено на необхідності впровадження механізмів реформування існуючих систем охорони здоров’я на засадах розбудови громадянського суспільства.

Протягом заходу учасники змогли відвідати ряд політичних і технічних сесій щодо принципів успішного переходу до національних схем фінансування, а також питань забезпечення загального доступу до профілактики та лікування  ВІЛ-інфекції та туберкульозу.

Інші новини