Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Створення Партнерства «Зупинимо туберкульоз. Україна». Як сприятиме подоланню хвороби програма Партнерства
12.03.2018
20:00

Створення Партнерства «Зупинимо туберкульоз. Україна». Як сприятиме подоланню хвороби програма Партнерства

Сьогодні, 12 березня 2018 року, відбулись перший Форум партнерства «Зупинимо туберкульоз. Україна» та прес-конференція, присвячена створенню Партнерства. Участь у заходах взяли представники PATH, USAID, STOP TB, ВООЗ, Global TB Caucus, представники міжфракційного депутатського об’єднання «Парламентська платформа боротьби з туберкульозом», Міністерства охорони здоров’я, Центру громадського здоров'я, Національної ради з питань туберкульозу та ВІЛ-інфекції, інших міжнародних та національних організацій і установ, та члени Партнерства.

Створення Партнерства «Зупинимо туберкульоз. Україна» ініційовано організацією PATH у грудні 2017 року в рамках проекту «Виклики туберкульозу», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). На сьогоднішній день членами Партнерства є 25 неурядових та міжнародних організацій, діяльність яких спрямована на подолання епідемії туберкульозу та проблем поєднаної інфекції ТБ/ВІЛ в Україні.

Стратегія Партнерства будується на основних засадах Глобального Партнерства Стоп ТБ з метою забезпечення повноцінної та ефективної відповіді на епідемію туберкульозу в Україні, а також для сприяння покращенню співпраці держави з міжнародними та національними фондами і громадськими організаціями.

Як зазначив під час прес-конференції Володимир Курпіта, генеральний директор Центру громадського здоров’я, «Наразі проблема туберкульозу почала переходити на високий політичний рівень, і ми сподіваємося, що започаткування такого партнерства в Україні теж покладе початок суттєвому прогресу і консолідації зусиль держави, недержавного сектору, наукової і пацієнтської спільнот з єдиною метою – подолати туберкульоз і впровадити в Україні стратегію ВООЗ – End TB. Відповідно до цієї стратегії, до 2035 року Україна повинна досягнути зменшення рівня захворюваності на туберкульоз на 90% порівняно з 2015 роком».

Володимир Курпіта наголосив, що попри позитивну динаміку зниження захворюваності на туберкульоз, в Україні цей показник у 10 разів вищий, ніж в сусідніх країнах: «Наразі згідно з даними Центру медичної статистики України, захворюваність на туберкульоз у 2017 році на 5,5% менша, ніж у 2016 році. І це є нашою спільною перемогою. Всього у 2017 році було зареєстровано 21 995 нових випадків туберкульозу без врахування повторних випадків чи рецидивів туберкульозу. Світова тенденція наразі складає зменшення на 1,5%. Ми зменшуємо захворюваність, але якщо порівняємо ці цифри з показниками ЄС, то ми побачимо, що захворюваність в Україні в 10 разів вище, аніж в сусідніх країнах».

Він також повідомив, що протягом останніх років зменшується смертність від туберкульозу – на 8-10% щорічно. Втім кожного року від туберкульозу, який є виліковною хворобою, в Україні помирає більше 4 тисяч осіб, 90% з яких – люди працездатного віку. Фактично кожного дня помирає близько 10 пацієнтів. Ми маємо це зупинити, адже у 21 столітті ми маємо необхідний арсенал для боротьби з туберкульозом.

За даними ВООЗ, близько 20% випадків туберкульозу в Україні залишаються недовиявленими. Крім того, Україна займає друге місце в європейському регіоні за поширеністю мультирезистентної форми туберкульозу як серед повторних, так і серед нових випадків захворювання, поступаючись лише Білорусі.

До того ж, за словами Володимира Курпіти, зростає частка туберкульозу з розширеною резистентністю – наразі це до 15% всіх випадків захворювання на туберкульоз, які реєструються в Україні.

Директор Центру громадського здоров’я також зазначив, що в 2017 році програму лікування туберкульозу було збільшено рішенням уряду у 2,5 рази, також було оновлено перелік препаратів для лікування цієї хвороби, які закуповують для України за кошти держбюджету міжнародні організації.

Втім, якщо лікування одного хворого на чутливий до ліків туберкульоз обходиться державі в 1 тис. грн., то при резистентних формах лікування в десятки разів дорожче. Так, на лікування пацієнтів зі стійкістю до протитуберкульозних препаратів витрачається в середньому 58 тис. грн., а лікування пацієнтів з розширеною резистентністю може перевищувати 200 тисяч гривень.

Володимир Курпіта також наголосив, що вперше в Україні за лідерства держави розпочато впровадження комплексного підходу із залученням ресурсів як державного сектору, так і міжнародних партнерів, недержавного сектору, за участі громадських організацій. Розроблено і розпочато впровадження програми, яка допоможе подолати туберкульоз та покращить якість лікування хворих на туберкульоз.

 

Окрім прес-конференції, під час форуму Партнерства "Зупинимо туберкульоз. Україна" відбулось обговорення стратегічних і організаційних питанб Партнерства. Зокрема, було обрано 8 членів Керівного комітету, якими стали: Яна Терлеєва, Ольга Клименко, Василь Петренко, Ольга Цвілій, Олексій Загребельний, Наталія Заїка, Андрій Клепіков та Євгенія Кувшинова.

 

Інші новини