Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Сучасний протитуберкульозний режим BPal рятує життя: історія успішного лікування дівчини з Миколаївщини
01.05.2023
17:44

Сучасний протитуберкульозний режим BPal рятує життя: історія успішного лікування дівчини з Миколаївщини

Режим BPaL — це новітня схема лікування лікарсько-стійкого туберкульозу, яку в масштабах всієї країни, почали застосовувати у 2022 році в рамках операційного дослідження. Завдяки режиму BPaL тривалість лікування лікарсько-стійкого туберкульозу скорочується майже втричі: 6-9 місяців проти 18-24 місяців. Людям більше не потрібно протягом багатьох місяців отримувати болісні ін’єкції, а найголовніше — цей режим дає набагато більше шансів на одужання (понад 90% за даними результатів клінічних досліджень). 

Повномасштабне впровадження режиму BPaL в Україні дає надію на виліковування понад 1000 людей зі стійкими формами туберкульозу, а скорочення загальної тривалості лікування та можливість якнайшвидше повернутись до сім’ї та роботи є надзвичайно важливим в умовах війни росії проти України та гуманітарної кризи. Своїм досвідом лікування за режимом BPaL поділилась 22-річна пацієнтка Миколаївського фтизіопульмонологічного центру Анастасія:

«У липні 2021 року у мене був виявлений дисемінований туберкульоз легень. Розпочала лікування в Миколаївському фтизіопульмонологічному медичному центрі в липні 2022 року. Після дообстеження лікар-фтизіатр Сазоненко Інна Миколаївна роз’яснила, що в мене стійкий до ліків туберкульоз і запропонувала пройти курс лікування за новою в Україні схемою BPaL з новими протитуберкульозними препаратами. Враховуючи, що курс лікування 6 місяців, звичайно, я погодилася. Дещо переживала, як буду переносити препарати, адже це все-таки зовсім нова схема. Після виписки з лікарні лікувалася амбулаторно. Моїм лікарем та куратором на  період амбулаторного лікування був лікар-фтизіатр Рихальський Петро Іванович. Протитуберкульозними ліками була забезпечена безкоштовно, приймала їх регулярно та переносила добре. Лікування завершила в кінці лютого 2023 року.  Обстеження  показало  що я здорова,  на рентгені  майже все розсмокталось. Почуваю  себе  добре. Дуже вдячна лікарям за запропоновану схему лікування. Вдячна за те, що лікарі та медичні сестри були завжди поряд, підтримували та надавали відповіді на всі мої запитання. Іншим людям, які хворіють на туберкульоз, хочу сказати, що не треба  боятися нового, а потрібно використовувати  всі можливості сучасної медицини, щоб стати здоровим».

Із затвердженням нових Стандартів надання допомоги при туберкульозі (наказ МОЗ  № 102 від 19.01.2023) стало можливим програмне застосування інноваційного режиму, який показаний дорослим та дітям віком від 14 років з туберкульозом зі стійкістю щонайменше до рифампіцину та фторхінолонів (пре-широка лікарська стійкість), а також пацієнтам з невдачею попереднього курсу лікування лікарсько-стійкого туберкульозу. Препарати, що входять до складу режиму BPaL закуплено коштом державного бюджету, і лікування туберкульозу в Україні є безоплатним.

Дослідження «Оцінка ефективності та безпеки лікування рифампіцин-резистентного туберкульозу режимом BPaL в Україні» проведене за лідерства Центру громадського здоров’я, підтримки євро-ВООЗ, у співпраці з Національним інститутом фтизіатрії та пульмонології ім. Ф.Г. Яновського НАМН України та за додаткової міжнародної технічної підтримки OATH у чотирьох регіонах.

Читайте також: 

Режим BPaL — наступний великий крок вперед у боротьбі із лікарсько-стійким туберкульозом в Україні

Ми відмовилися від мікроскопії мокротиння як недостатньо ефективного методу діагностики туберкульозу - Яна Терлеєва

 

Інші новини