Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
ТЕСТпоруч: Запрацював чат-бот в Телеграмі, який допоможе оцінити ризик на ВІЛ і знайти найкращий маршрут для тестування
02.08.2022
15:00

ТЕСТпоруч: Запрацював чат-бот в Телеграмі, який допоможе оцінити ризик на ВІЛ і знайти найкращий маршрут для тестування

Центр громадського здоров’я разом з проєктом USAID «Інновації для подолання епідемії ВІЛ» розробили чат-бот у Телеграмі ТЕСТпоруч: http://t.me/HIVfree_bot. Головна мета бота — підібрати найзручніші для кожного пункти тестування на ВІЛ: медичні заклади або неурядові організації, що надають такі послуги. Бота запустили в рамках національної інформаційної кампанії з покращення доступу до ВІЛ-сервісів.

Станом на сьогодні кожен третій ВІЛ-позитивний українець не знає про свій статус. Це близько 76 000 українців, чиє здоров’я щодня руйнує ВІЛ без жодних симптомів. Крім того, такі люди несвідомо наражають на небезпеку тих, хто поруч, передусім своїх сексуальних партнерів. Тим часом, раннє виявлення та антиретровірусна терапія дають змогу людям, які живуть з ВІЛ, жити повноцінним життям.

Розроблений бот допоможе пройти швидку оцінку ризиків інфікування ВІЛ. Та головна його мета — знайти зручний пункт тестування на ВІЛ, залежно від ситуацій та ризиків, які є у конкретного користувача бота. Наприклад, якщо у людини був ризик інфікуватися ВІЛ упродовж останніх 48 годин, бот негайно спрямує його чи її до найближчого закладу охорони здоров’я, щоб людина якомога швидше отримала потрібну медичну допомогу і за потреби пройти тест на ВІЛ чи отримати постконтактну профілактику (ПКП), аби запобігти інфікуванню ВІЛ.

Представників ключових груп — людей, що вживають наркотики ін’єкційно, чоловіків, що мають секс з чоловіками, людей, що надають сексуальні послуги за винагороду, — бот насамперед спрямує до відповідних неурядових організацій, які працюють з такими групами. Крім тестування, організації надають соціальний супровід, а також там можна безоплатно отримати засоби захисту (презервативи, лубриканти, чисті шприці). 

Загалом за допомогою бота #ТЕСТпоруч можна дізнатися, де розташовані найближчі заклади охорони здоров’я та неурядові організації, в яких можна протестуватися на ВІЛ. Незалежно від того, куди ви звернулися, тестування на ВІЛ є повністю безоплатним та конфіденційним.

Через бота також можна звернутися до фахівців Загальнонаціональної гарячої лінії з питань ВІЛ/СНІД, які нададуть фахову підтримку на відповіді на запитання. Зв'язатися з фахівцями можна за номером телефону 0 800 500 451.

Процедура тестування на ВІЛ зазвичай досить швидка. Результат експрес-тесту на ВІЛ буде готовий уже за 15 хвилин: до 5 хвилин — підготовка й забір крові з пальця, 10 — очікування результату. Перед тестуванням ви зможете поставити питання та отримати інформацію про ВІЛ-інфекцію, шляхи її передавання, оцінити з фахівцем свій ризик інфікування ВІЛ та розглянути можливості його зниження, а також дізнатися про організації, де вам можуть надати іншу допомогу.

Інші новини