Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
У Черкаській та Львівській областях циркулює варіант Omicron XBB.1.5: результати секвенування референс-лабораторії ЦГЗ
01.03.2023
17:18

У Черкаській та Львівській областях циркулює варіант Omicron XBB.1.5: результати секвенування референс-лабораторії ЦГЗ

Референс-лабораторія з діагностики ВІЛ/СНІДу, вірусних та особливо небезпечних патогенів ЦГЗ за результатом секвенування цього тижня підтвердила у пацієнтів мутацію варіанту Omicron XBB.1.5 коронавірусу SARS-CoV-2 ще у двох областях:  Львівській та Черкаській.

Відтак вже шість областей мають підтверджений варіант нового штаму: Сумська, де був перший пацієнт, Закарпатська, Тернопільська, Одеська, Черкаська та Львівська області. 

Варіант Omicron XBB.1.5 підтверджено в 4 областях: результати секвенування референс-лабораторії ЦГЗ

“Секвенування підтвердило варіант Omicron XBB.1.5 ще у двох областях країни — Черкаській та Львівській. Завдяки роботі секвенатора та команди наших фахівців вдалося опрацювати майже тисячу зразків”, — розповіла Ірина Демчишина, завідувачка референс-лабораторії з діагностики ВІЛ/СНІДу, вірусних та особливо небезпечних патогенів ЦГЗ.

“Нагадую, що попри властивість штаму  Omicron переноситься пацієнтами легше, проте він має здатність передаватися швидше. Аби захистити себе та своїх близьких потрібно вакцинуватися та робити бустерні щеплення. Якщо ви відчуваєте симптоми ГРВІ, то одягайте маску та ізолюйтесь якомога швидше”, — каже Оксана Кошалко, керівниця відділу епіднагляду ЦГЗ. 

“Доступна та безоплатна вакцинація проти COVID-19 — це найбільш ефективний методом запобіганню тяжких наслідків захворювання. Сьогодні людям як ніколи легко отримати щеплення — навіть не потрібно мати декларації з сімейним лікарем. Ви просто приходите до найближчого медзакладу або Центру вакцинації. Щеплення проти COVID-19 доступне для усього дорослого населення та дітей від 5 років. 

Перед вакцинацією не треба проходити обстежень, приймати специфічні ліки або дотримуватись дієти, воно безоплатне та ефективне. Захистіть себе та своїх близьких!”, — каже Андрій Пашинний, керівник відділу імунізації ЦГЗ. 

Найближчий пункт чи центр вакцинації 

Читайте також:

Чи варто боятися мутації варіанту Omicron XBB.1.5? Відповідають експерти

Як в Україні досліджують вірус SARS-CoV-2 

В Україні зафіксували перший випадок інфікування штамом підвиду COVID-19 «Omicron» XBB.1.5

Варіант Omicron XBB.1.5 підтверджено в 4 областях: результати секвенування референс-лабораторії ЦГЗ

Інші новини