Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
У Києві презентували нову збірку рецептур для харчування школярів
06.02.2019
19:45

У Києві презентували нову збірку рецептур для харчування школярів

Видання містить широкий перелік страв і дає змогу урізноманітнити харчування учнів абсолютно в усіх школах України навіть за мінімального фінансування. Збірку презентували сьогодні в НВК № 141 «Освітні ресурси та технологічний тренінг» м. Києва, де з цієї нагоди відбулася прес-конференція. Останній «Збірник рецептур страв для харчування школярів» було видано ще 1987 р.

До презентації видання, крім автора — Євгена Клопотенка, долучилися Владислав Збанацький, заступник генерального директора ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України», Марія Гуліч, керівниця лабораторії профілактики аліментарно-залежних захворювань ДУ «Інститут громадського здоров’я імені О. М. Марзєєва НАМН України», Павло Хобзей, перший заступник міністра освіти і науки України, та інші.

«Ми раді сприяти ініціативам, котрі дають можливість дітям повноцінно харчуватись у їдальні школи, а не шукати шкідливі альтернативи деінде, аби втамувати відчуття голоду. Наразі кухарі в школах готують страви, які діти здебільшого не хочуть споживати. Зараз Євген зробив роботу за них — він розробив рецепти страв, які діти хотітимуть їсти. Ми сподіваємось, що це лише перший етап і збірник буде доповнюватись, вдосконалюватись та в подальшому враховуватиме також меню для дітей, що мають особливі потреби в харчуванні», — зауважив Владислав Збанацький.

«Ми використовуємо українські спеції, такі як липа, бузина, які коштують дуже дешево, але їх, на жаль, більшість українців не використовує в приготуванні страв. Це ж стосується липового чаю чи каркаде. Основний принцип підбору рецептів — це здорове харчування. Більшість рецептів не передбачає використання олії чи майонезу. Я би хотів змінити підхід до харчування українців у цілому і хочу показати країні, що кулінари з новим підходом, з новим мисленням здатні змінити країну на краще. Але ми не можемо нав’язувати ідеї: зміни роблять лише ті, хто хоче змін», — пояснює Євген Клопотенко.

Оскільки проект є добровільним, організатори планують презентувати видання у регіонах та розробити онлайн-уроки з приготування страв для популяризації ідеї і впровадження в загальноосвітніх школах нового меню. За їхніми словами, багато шкіл вже відгукнулися і готові змінити підхід до харчування учнів.

«Створення рецептурника — це лише перший етап, оскільки для автора важливо було розробити рецепти на основі бюджету, який нині складає 15 грн на дитину в день. Всі ми розуміємо, що накормити дитину на 15 грн неможливо, тому другим етапом, як мені здається, має бути хоча б мінімальне фінансування з боку батьків. Якщо ми хочемо, щоби діти харчувалися відповідно до своїх потреб, більше грошей від держави ми чекати не можемо», — зазначила Марія Гуліч.

Автор анонсував публікацію збірки у вільному доступі на сайті http://cultfood.info/. Також на цьому інтернет-ресурсі буде розміщено посібник для учнів, який допоможе змінити харчування у їхніх їдальнях. Збірка та посібник будуть доступні для перегляду та завантаження вже за кілька днів.

Інші новини