Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
У Києві відкрився Wellness Center, де можна пройти швидке тестування на ВІЛ, вірусні гепатити В,С та сифіліс
01.12.2023
14:23

У Києві відкрився Wellness Center, де можна пройти швидке тестування на ВІЛ, вірусні гепатити В,С та сифіліс

Напередодні Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом AHF Ukraine відкрила Wellness Center на базі Київської клінічної міської лікарні №5, де можна безкоштовно, конфіденційно та швидко пройти тестування на ВІЛ, вірусні гепатити В, С та сифіліс, а також пройти діагностику та отримати лікування інфекцій, що передаються статевим шляхом, оскільки наявність даних збільшує ймовірність інфікування ВІЛ у десятки  разів.

Також тут можна безкоштовно отримати презервативи, проконсультуватися щодо ризиків інфікування, профілактики ВІЛ-інфекції, безпечної сексуальної поведінки. Центр працює за адресою м. Київ  вул.Крамського, 21А, КМКЛ №5 для усіх охочих. Це вже другий Wellness Center на рахунку AHF Ukraine. Такий самий почав працювати в Одесі минулого року.

"Найпоширенішим шляхом інфікування ВІЛ в Україні є статевий шлях. Станом на сьогодні його частка складає 73,9%. Наша мета — охопити тестуванням якомога більше людей. Забезпечення доступного тестування на ВІЛ є однією з передумов для подолання проблеми з виявленням захворювання на пізній стадії і таким чином дозволяє відкрити для ВІЛ-позитивних людей можливості для повноцінного життя, а оточуючих захистити від поширення хвороби", - заявила Ярослава Лопатіна, голова Фундації АнтиСНІД США в Україні.

Завідувачка відділу управління та протидії ВІЛ-інфекції Центру громадського здоровʼя Лариса Гетьман додала, що ЦГЗ активно працює над розширенням охоплення послуг з тестування на ВІЛ у межах розбудови потенціалу громадської охорони здоров'я до 2030 року.

"Сьогодні до програми медгарантій вже входить тестування на ВІЛ для представників визначених груп ризику. Ми працюємо над розширенням доступності цієї послуги і вітаємо появу ще одного місця, де кожен може пройти комплексне обстеження на ВІЛ, інфекції, що передаються статевим шляхом, та вірусні гепатити. Саме такий підхід, що дозволяє виявляти декілька проблем одночасно, дозволяє надавати комплексну допомогу пацієнтові", - заявила Лариса Гетьман.

З 2004 року в Україні діє система лікування ВІЛ - антиретровірусна терапія (АРТ). Вона повністю безоплатна для пацієнтів. І ефективна, за умови, якщо людина з ВІЛ-інфекцією дотримується схеми лікування. Подбати про своє здоров'я і перевірити свій ВІЛ-статус легко — знадобиться всього 15 хвилин.

Нагадаємо, Україна сьогодні посідає одне з перших місць серед країн європейського регіону за кількістю людей, що живуть з ВІЛ (ЛЖВ). За даними Центру громадського здоровʼя, в нашій країні проживає близько 257 тис. людей з ВІЛ. Проте важливо не лише фіксувати загальні статистичні дані, але й звертати увагу на те, що лише 69% людей, що живуть з ВІЛ, знають свій статус і можуть контролювати своє захворювання. Інші через незнання продовжують наражати на небезпеку і себе, і тих, хто поруч.

Інші новини