Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
У Міжнародний день захисту дітей Україна закликає, аби всі діти, яких не обійшла епідемія туберкульозу отримали відповідні діагностику, лікування, догляд та підтримку
02.06.2017
14:54

У Міжнародний день захисту дітей Україна закликає, аби всі діти, яких не обійшла епідемія туберкульозу отримали відповідні діагностику, лікування, догляд та підтримку

У Міжнародний день захисту дітей настав час подумати про майже мільйон дітей, які страждають або знаходяться у зоні ризику інфікування ТБ і ТБ / ВІЛ. Багато дітей, які живуть з батьками, опікунами і іншими, у яких підтверджений діагноз туберкульоз не отримують відповідного профілактичного лікування. Тисячі хворіють на туберкульоз і не мають доступу до належної діагностики або лікування, і щороку ця страшна хвороба забирає життя понад 200,000 дітей – це неприйнятна трагедія для виліковної хвороби.

У багатьох країнах світу діти, чиї батьки або опікуни хворіють на туберкульоз, позбавляються їхньої опіки та поміщаються у дитячі будинки або прийомні родини. Їхніх батьків часто закривають у спеціалізованих лікувальних закладах на тривалий час і ціну політики ізоляції, яка не враховує  інтереси людей та ті труднощі, які виникають у родинах, платять діти.

 Під час місії високого рівня в Києві, яка проводилась Stop TB Partnership (Партнерство «Зупинимо туберкульоз») у співпраці з Альянсом громадського здоров'я у рамках проекту Regional Cities Project разом з партнерами (Міністерство охорони здоров'я, національне бюро ВООЗ тощо) були обговорені досягнення та проблеми, з якими стикаються національні програми, які пропонують відповідні пакети медичної допомоги всім постраждалим від ТБ. Обговорення концентрувалось на питанні необхідності зміни парадигми в роботі протитуберкульозних служб, аби забезпечити гарантію того, що люди, які страждають від туберкульозу, і особливо діти, опиняться в центрі всіх  знаходяться в центрі всіх наших заходів.

Звіт про виконання Національної програми протидії туберкульозу повідомляє про стопроцентне охоплення  профілактичною терапією всіх дітей, з якими контактували люди з підтвердженим  діагнозом ТБ. Незважаючи на те, що профілактична терапія є економічно ефективним та перевіреним втручанням, у 2015 році лише  77 країн світу повідомляли про покриття цим профілактичним заходом дітей, які знаходились у контакті з бактеріологічно позитивними людьми, хворими на туберкульоз (87 200 дітей, що мали побутові контакти у порівнянні  з оціночною кількістю у 1,2 млн дітей, які повинні були б отримувати профілактичне лікування туберкульозу). Україна є однією з небагатьох країн світу, яка звітує про 100% охоплення.

Оксана Сивак, заступник Міністра охорони здоров'я України з питань європейської інтеграції:

«Впроваджуючи сьогодні пацієнт-орієнтовані підходи  у наданні послуг людям, яких торкнулась проблема туберкульозу, ми  здатні значно підвищити якість надання медичної допомоги. Також, це дасть нам можливість  наблизитися  до досягнення амбітних цілей глобальної стратегії щодо зупинки епідемії туберкульозу в Україні та світі. Разом з тим, в Україні сьогодні стоїть нагальне питання впровадження системи та підходів громадського здоров’я. В першу чергу, ми повинні захистити населення, особливо дітей, від можливості захворіти на вакциновано-керовані інфекції, до яких відноситься і туберкульоз. Окрім того, наразі Міністерство охорони здоров’я  займається приведенням у відповідність з рекомендаціями ВООЗ підходів щодо виявлення і ведення випадку туберкульозу у дітей, що сприятиме значному покращенню якості надання медичної допомоги.»

Наталія Нізова, Генеральний директор Центру громадського здоров’я, Міністерства охорони здоров'я України:

«На сьогодні лікування туберкульозу в Україні є безкоштовним та доступним. Проте не слід забувати про ефективні засоби профілактики, що здатні зберегти тисячі життів.  Доведеним фактом, що підтверджується даними ВООЗ, є захисна дія БЦЖ проти двох форм туберкульозу у дітей (вони найбільш важкі) - туберкульозного менінгіту і дисемінованого туберкульозу, які можуть призвести до летального випадку. В Україні захворюваність на ТБ у 2016 р., включно з новими випадками та рецидивами серед дітей (0-14 роки) становить 8,8 на 100 тис. відповідного населення (571 випадків).

Лише завдяки об’єднаню зусиль як в національному так і міжнародному масштабі, надаючи кваліфіковану і пацієнт-орієнтовану медико-соціальну допомогу та впроваджуючи ефективні профілактичні й інформаційні заходи нам під силу подолати епідемію туберкульозу».

 Андрій Клепіков, Виконавчий директор Альянсу громадського здоров'я:

 «Громадянське суспільство має бути на варті захисту інтересів дитини - вимагати від урядів та донорів інвестицій для наукових розробок ефективних вакцин, методів діагностики та лікування, дружнього до дитини. Врешті решт -  це питання захисту прав дитини».

Лучіка Дітіу, Виконавчий директор Stop TB Partnership:

«Я сподіваюся, що світ зверне увагу на ті величезні кроки вперед, які Україна зробила на шляху до подолання туберкульозу: збільшення внутрішнього фінансування на боротьбу з туберкульозом і ВІЛ, сміливу реформу охорони здоров'я, удосконалення партнерства з громадянським суспільством, оголошення Одеси і Києва містами-учасниками ініціативи Zero TB Cities, а також особливу увагу, яка людям уразливим до ТБ, в тому числі дітям. Я рада, що ми можемо підтримати наших колег і друзів тут, адже лише працюючи разом під керівництвом українського уряду, ми можемо сподіватися на подолання ТБ в Україні до 2030 року.

 
 


 
Інші новини