Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
У Вінницькій області вперше за 15 років від сказу померла людина
22.09.2023
14:17

У Вінницькій області вперше за 15 років від сказу померла людина

У Вінницькій області вперше за 15 років зафіксували випадок смерті людини від сказу, її покусала домашня кішка. Про це розповів в.о заступника генерального директора Вінницького обласного Центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Олександр Загоруйко. 

За його словами, це сталося у Могилів-Подільському районі. "Госпіталізованому в Могилів-Подільську лікарню поставили діагноз "Сказ". Через пару днів ця людина померла. Її покусала домашня кішка, яка наступного дня зникла. Люди не звернули на це уваги", — заявив журналістам Олександр Загоруйко.

Якщо укус або ослинення відбулись, єдиний дієвий метод врятуватись — одразу звернутись до лікаря та зробити щеплення, каже в.о заступника генерального директора Вінницького оЦКПХ. Вакцини достатньо, вона безоплатна. 

Олександр Загоруйко додав, що за 8 місяців на території Вінницької області зареєстровано 87 випадків лабораторно підтвердженого сказу серед тварин. Найбільше це коти — 50%, собаки — 35%, лисиці — 15 %, було й 2 випадки у корів.

Чим небезпечний сказ?

Сказ — це гостре інфекційне захворювання тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом сказу. Характеризується розвитком своєрідного енцефаліту зі стрімким ушкодженням центральної нервової системи. У разі зволікання з наданням кваліфікованої медичної допомоги смерть неминуча.

Початкові симптоми сказу — підвищення температури та біль, а також незвичні або незрозумілі відчуття поколювання, пощипування чи печіння у місці пошкодження. Після появи симптомів захворювання практично завжди закінчується летально. У процесі поширення вірусу центральною нервовою системою розвивається прогресивне смертельне запалення головного і спинного мозку.

Лікування сказу

У разі інфікування людини показані негайна госпіталізація і введення антирабічної вакцини. Таких щеплень має бути п’ять: у день звернення до лікаря (0-й день), а потім на 3-й, 7-й, 14-й і 28-й дні.

Інші новини