Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
У якому віці дитину щеплять проти кору, краснухи та паротиту
17.08.2022
11:54

У якому віці дитину щеплять проти кору, краснухи та паротиту

Щеплення проти кору, паротиту та краснухи є в Національному календарі профілактичних щеплень. Вакцини проти цих захворювань закуповують державним коштом, тому вони є безоплатними та якісними.

Батьки маленьких дітей, які пропустили щеплення, можуть просто звернутися до свого педіатра або сімейного лікаря та спланувати візит. Для внутрішньо переміщених осіб не потрібно укладати нову декларацію з лікарем – достатньо просто прийти до медзакладу. 

Схема вакцинації:

  • Перша доза ін’єкційно в 12 місяців
  • Друга доза ін'єкційно в 6 років

В одній дозі дитина отримує захист одразу від трьох небезпечних хвороб.

Кір — одна з головних причин дитячої смертності у світі. Кір має тяжкий перебіг і часто потребує госпіталізації. Може призвести до пневмонії, вушної інфекції, запалення мозку, інших серйозних ускладнень, а також до інвалідності та смерті.

Вірус кору — надзвичайно заразний. Він швидко передається від інфікованої людини до здорової під час вдихання найдрібніших крапель слизу, які потрапили в повітря при чханні, кашлі або розмові хворого. 

На 4–5 день інфікування з’являється червоний висип, який починається зі шкіри голови й обличчя, а згодом розповсюджується на все тіло. На 6–12 день з’являються висока температура, нежить, кашель, іноді блювання і пронос. Хвороба із симптомами триває до 4 тижнів і більше.

Краснуха — типова дитяча хвороба. Перебіг краснухи трохи нагадує кір або ГРВІ: підвищення температури, червона висипка по всьому тілу, збільшення потиличних лімфовузлів. Джерелом інфекції є хвора людина, навіть за відсутності проявів.

Попри те, що часто краснуха перебігає в дітей легко, у підлітків та дорослих це захворювання може спричинити тяжкі ускладнення. Зокрема, захворювання суглобів, розлади центральної нервової системи.

Особливо небезпечною хвороба є для вагітних жінок, оскільки може призвести до викиднів, мертвонародженості або множинних вроджених вад плода.

Епідемічний паротит у народі більш відомий під назвою свинка, оскільки через ураження слинних залоз хворий має дуже специфічний вигляд. Для хвороби характерне болісне опухання привушних, слинних, підшлункової, статевих залоз.

Від хвороби найчастіше страждають підлітки та дорослі. Для дорослих прояви та наслідки можуть бути значно тяжчими й навіть летальними.

Вірус може вражати нервову систему, призводити до запальних процесів у мозку, молочних залозах, яєчках, втрати слуху. У чоловіків може призвести до безпліддя, а у вагітних жінок — до викидня або ж передчасних пологів.

Інфекція поширюється повітряно-крапельним і контактно-побутовим шляхом, а захворіти дитина може у дитячому садочку, школі чи будь-якому місці, де діти активно взаємодіють.


За 6 місяців 2022 року лише 39,7% дітей в 12 місяців отримали свої дози щеплення проти кору, паротиту та краснухи. В 6 років охоплення щепленнями має показник – 40,7%. Цього недостатньо для безпеки громадського здоров’я. Рекомендований показник від ВООЗ – охоплення 95%.

Інші новини