Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Українські лікарі продовжують навчатись найкращих практик лікування лікарсько-стійкого туберкульозу на курсі ВООЗ
28.08.2023
17:40

Українські лікарі продовжують навчатись найкращих практик лікування лікарсько-стійкого туберкульозу на курсі ВООЗ

У серпні у Колаборативному центрі ВООЗ на базі Латвійського Центру туберкульозу та легеневих захворювань відбувся міжнародний тренінг для лікарів Північної та Східної Європи і Центральної Азії. Представники української протитуберкульозної служби вже вдруге в 2023 році побували на такому тренінгу.

У рамках тижневого курсу про інновації в лікуванні та веденні лікарсько-стійкого туберкульозу (ЛСТБ) авторитетні лікарі-представники ВООЗ розповіли про останні рекомендації та актуальні підходи до діагностики, виявлення, лікування ЛСТБ, ведення супутніх захворювань, ключові засади інфекційного та епідеміологічного контролю, а також розглянули практичні кейси. Учасники тренінгу відвідали лабораторію та відділення лікування ЛСТБ на базі медичних закладів Риги.

Медики з Вінницької, Волинської, Київської, Кіровоградської, Луганської, Тернопільської, Херсонської, Черкаської, Чернівецької областей та медичних сил Збройних Сил України ознайомились із найкращими і найсучаснішими практиками ВООЗ і зможуть поширити їх на рівні своїх регіонів. Навчання українських медичних працівників відбулось за підтримки Офісу ВООЗ в Україні і коштів Глобального фонду. Координацію участі в тренінгу взяв на себе Центр громадського здоров’я України.

Ми і надалі продовжуємо розвивати кадровий потенціал Національної туберкульозної програми. Навіть у таких складних умовах воєнного часу Центр спрямовує зусилля на підвищення професійного рівня медичних працівників, їхнє мотивування та підтримку. Адже за всіма здобутками Національної туберкульозної програми стоять медичні працівники, які щоденно працюють задля того, щоб люди з туберкульозом в Україні могли отримувати якісну протитуберкульозну медичну допомогу. Ми переконані, що подібні заходи сприятимуть підвищенню професіоналізму регіональних протитуберкульозних команд, їхній спроможності успішно протидіяти туберкульозу на місцях”, — наголошує Яна Терлеєва, завідувачка відділу управління та протидії туберкульозу Центру громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України.

Україна входить до країн високого пріоритету ВООЗ щодо поширення лікарсько-стійкого туберкульозу, тому постійний професійний розвиток українських фтизіатрів є вкрай важливим. За перше півріччя 2023 року в Україні зареєстровано 10 763 випадки туберкульозу та рецидивів, з них 2 769 випадків лікарсько-стійкого туберкульозу.

 

Інші новини