Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Опитування ВІЛ
16.09.2022
12:10

Українські медики активно оновлюють знання в сфері протидії ВІЛ-інфекції: результати опитування

Для підвищення ефективності роботи у сфері протидії поширення ВІЛ-інфекції одним із вирішальних факторів є висока кваліфікація спеціалістів. Для досягнення такого рівня компетентності, лікарі та інші медичні працівники мають потребу постійного поповнення та актуалізації бази знань, мова йде як про діагностику/лікування, так і про законодавчо-правову базу в сфері протидії ВІЛ. 

Тому, з метою вивчення характеру джерел отримання інформації та рівня обізнаності спеціалістів в сфері протидії ВІЛ, у липні 2022 року спільними зусиллями відділу управління та протидії ВІЛ-інфекції та відділу соціологічних, поведінокових та біоповедінкових досліджень Центру громадського здоров’я було проведене міні-дослідження серед лікарів та інших спеціалістів, що дотичні до сфери ВІЛ.

Опитування проводилось шляхом електронної розсилки на анкету по базі контактів спеціалістів, з якими співпрацює ЦГЗ. Анкета заповнювалась респондентом самостійно та не вимагала введення інформації персонального характеру.  Не дивлячись, що вибіркова сукупність включає респондентів зі всієї країни, але майже 1/3 опитаних складається зі спеціалістів, які проживають в місті Києві та Дніпропетровській області. Більше половини опитаних (63%) позначили посаду лікаря, 14% вказали, що займають посаду медичного директора, ще 14% вказали, що працюють в якості медичної сестри.

Кожен третій респондент зазначив, що має платні підписки на медичні журнали, але в той же час більше половини опитаних (57%), вказують на її відсутність. 

Серед тих, хто робить передоплату медичних журналів, 50% респондентів надають перевагу електронному формату, тоді як 24% користуються підпискою на паперові видання, 26% опитаних комбінують згадані вище формати.

10% опитаних вказують, що мають бажання оформити підписку, але на даний момент їх заклад не виділяє відповідного фінансування. На питання «яким медичним журналам Ви би надали би перевагу за наявності підписки» респонденти вказують наступні видання:

  • Довідник головної медсестри (20%);
  • Український медичний часопис (20%);
  • Педіатрія (18%);
  • Lancet (14%);
  • Управління закладом охорони здоров’я (14%);
  • British Medical Journal (11%).

За даними опитування рівень інформованості респондентів в сфері протидії ВІЛ є високим, а саме 88% всіх учасників дослідження переглядають інформацію щодо лікування/діагностики/зміни законодавства. З них половина вказали, що мінімум декілька разів на місяць переглядають інформацію та новини, як в сфері діагностики/лікування, так і в сфері трансформації законодавства. На регулярній основі (декілька разів на тиждень) 28% респондентів моніторять тематику лікування/діагностики та 22% зміни законодавства України в сфері протидії ВІЛ. 

Якщо говорити про ефективність сприйняття інформації, то важливу роль в цьому процесі відіграє форма подачі. В межах дослідження ми приходимо до висновку, що респонденти досить лояльно ставляться до різноманітних форматів подачі інформації, але все ж, серед багатьох, перше місце займає формат коротких текстів (з можливістю більш детального подальшого ознайомлення) (2,86) по 6-ти бальній шкалі. На другому місці формат вебінару з рейтинговою оцінкою (3,02), третє місце з мінімальним розривом займає формат відео (3,07).

Основними джерелами пошуку інформації, що безпосередньо стосуються тематики лікування/діагностики або зміни законодавства України в сфері протидії ВІЛ стали: онлайн тренінги/семінари ЦГЗ (82%; 67%), сайт ЦГЗ (74%; 79%) та медичні видання (48%; 30%).

Найбільший актуальними темами в сфері протидії ВІЛ для респондентів стали: специфіка лікування (20%) та діагностики (18%). Опитаним цікаво більш детально ознайомитись з питанням опортуїстичних інфекцій (12%) та актуальними змінами законодавства України в напрямку протидії ВІЛ (12%). Також респонденти виявляють бажання до більш глибокого вивчення тематики АРТ (11%), та тестування на ВІЛ (10%).

Інші новини